14 gripna vid demonstration i Seattle

Sarah, 21, såg polisen i Seattle knuffa demonstranter i gatan på en första maj-demonstration i Seattle, USA. Hon berättar om hur det är att kämpa för ett mer rättvist samhälle när processen är lång och utmattande.

Poliser utanför Seattles östra polishus. Bild från juli 2020.
Poliser utanför Seattles östra polishus. Bild från juli 2020.

Det är inte bara i Sverige man uppmärksammar arbetarrörelsen på första maj. I många länder världen över tar folk tillfället i akt och går ut på gator och torg för att demonstrera. I staden Seattle i nordvästra USA greps under lördagen 14 personer av polisen i samband med en demonstration mot polisvåld.

Aktivisten Sarah, 21, medverkade i marschen. Enligt henne brukar demonstrationerna på första maj handla om arbetares rättigheter, men i år ville Sarah och andra engagerade personer i området fokusera på avskaffandet av USAs fängelsesystem.

Demonstrationståget hade gått från en park i området Capitol Hill ner mot centrala Seattle, och polisen hade dykt upp nästan direkt. Demonstranterna hade använt förolämpande slagord och kastat ägg och färg på poliserna.

— Planen från början var att försöka provocera polisen. De är inte fredliga, så det kommer inte vi heller vara. Det har blivit uppenbart för oss att det är den enda strategin som fungerar, säger Sarah.

Sommaren 2020 var en kaotisk tid för invånarna i USA. I maj förra året mördades George Floyd av en polis i Staden Minneapolis, vilket ledde till en ny våg för rörelsen Black Lives Matter. Demonstranter i hundratals städer runtom i världen ville visa att de fått nog av hur polisen behandlar rasifierade personer. Sarah var där och demonstrerade i Seattle, där polisen använde sig av tårgas, gummikulor och så kallade flashbangs.

En demonstrant står vid CHOP (Capitol Hill Occupied Protest) i Seattle sommaren 2020
En demonstrant står vid CHOP (Capitol Hill Occupied Protest) i Seattle sommaren 2020

Under lördagens demonstration användes inga av dessa verktyg, men Sarah tycker ändå att polisen agerat på ett olämpligt sätt.

— Det var hemskt. De var väldigt hotfulla, och knuffade ner oss i gatan. Lite senare såg jag en av dem trycka sitt knä mot halsen på någon han grep. De använde som vanligt alldeles för mycket våld.

Trots detta är Sarah optimistisk. Hon berättar att ungefär 400 poliser har avgått sedan i somras, och att de förväntar sig att det blir fler innan slutet av maj. Politikerna lovade förra året att minska budgeten för Seattles polisavdelning med 50%. Hittills har de blivit av med 10% av budgeten, vilket Sarah räknar som ett steg i rätt riktning.

— Jag har sett många fler som stöttar rörelsen att avfinansiera polisen sedan i somras. Det är möjligt att klara av svåra saker. Men vi måste fortsätta jobba. Så ge för guds skull inte upp!

Sarah heter egentligen något annat. 

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget