Son sköt Tottenham ett steg närmare semifinal

Son gör mål igen på nya hemmaarenan.
Son gör mål igen på nya hemmaarenan.

Tottenham Hotspurs Stadium sjöng. Och Hugo Lloris och Son Heung-Min ville inte att arenan skulle tystas. Med två viktiga ageranden markerade de att den nya borgen står stadigt även på europeisk nivå.

Det var ungefär tio minuter kvar av matchen när han slog till, Tottenhams favoritson med stort s. Sydkoreanen Son Heung-Min bröt dödläget i det första kvartsfinalmötet med Manchester City med tolv minuter kvar på klockan. Londonklubbens första semifinalplats i Champions league är nu inom räckhåll.

Det var nära att det kunde ha gått åt det andra hållet redan efter tio minuter. Efter en videogranskning blev huvuddomaren uppmärksammad på en handsituation i Tottenhams straffområde och valde att döma straff för bortalaget. Hugo Lloris var däremot ointresserad av att låta efterspelet handla om varken VAR eller handsregeln och nekade Sergio Agueros tama skott. Den kritiserade målvakten har nu räddat tre straffar i följd.

Sången vibrerade

Inledningen var annars inte så händelserik för målvakten. Det var läktaren som det egentligen sprakade om. Tottenham Hotspur Stadium visade prov på att ha mer än bara långa bardiskar och mikrobryggerier under sin europaspelsdebut. Publikens inledande ”When the saints go marching in”-sång vibrerade genom teveapparaten och fick en att tro att soffan kunde varit vilken plats som helst på läktaren.

Sången ekade genom arenan under hela den intensiva första halvleken. Mycket bollinnehav för City och ett kompakt försvarande Tottenham som gärna ville ställa om efter bollerövring var det som präglade matchen. Inget av lagen var särskilt villiga att ta risker. Känslan var att ett mållöst resultat var det som låg närmast till hands.

Men Son Heung-Min ville annat. Efter att ha varit nära på att curla in ett vänsterskott tidig i andra halvlek provade han på nytt i den 78:e. Med sin patenterade snabbhet räddade koreanen upp en dålig mottagning genom att stoppa bollen från att glida helt över kortsidan. En snabb vändning, en kroppsfint och ännu ett vänsterskott senare fick Tottenham Hotspurs Stadium att jubla.

Sedan sjöng de igen och när slutsignalen ljöd avslutade de med att åter jubla. En historisk triumf för klubben ligger nu nära till hands.

Redo att kämpa mer

Spelarna höll sig däremot kontrollerade i sitt firande. Dels sänktes humören av att kaptenen Harry Kane fick linka av skadad mot slutet, dels vet de att inget är vunnet än. Blickarna riktades omedelbart mot returen.

- Vi måste hålla oss fokuserade till nästa vecka. Och vi måste vara redo på att kämpa mer än vi gjorde idag, sa Son i en intervju med Viasat efter slutsignal.

Kämpa kommer de sannerligen få göra. För om det är någon av de tre återstående titlarna som Manchester City fortfarande spelar om som de verkligen vill ha, så är det Champions league. Frågan är om Tottenham hotspurs klarar av att hålla stånd om inte båda favoritsöner kommer till start. Och utan en hemmapublik som kan sjunga dem till hjälteinsatser.

Andra läser just nu
Mer från Läget