10-åringar jobbade till 02:00 på McDonalds

Tre McDonaldfranchises i delstaten Kentuckey får betala sammanlagt 2,1 miljoner kronor i böter. Detta efter att en federal utredning upptäckte över 300 minderåriga – bland annat två 10-åriga barn – som jobbade olagligt.

McDonalds lockar med bonus för att börja sitt deltidsjobb hos den stora snabbmatskedjan.
McDonalds lockar med bonus för att börja sitt deltidsjobb hos den stora snabbmatskedjan.

Utredarna från amerikanska departmentet för arbetskraft upptäckte två 10-åriga barn som jobbade på en McDonalds i Louisville, USA. Så unga barn får inte arbeta alls enligt amerikansk lag och dessutom jobbade de övertid. De jobbade nära farlig matlagningsutrustningen. Samma farliga utrustning som många unga vuxna jobbar med i snabbmatsindustrin. Att upptäcka dessa två barn var tillräckligt för att departementet skulle starta en utredning.

De 10-åriga barnarbetarna var bara ett av de många brott mot de arbetslagar som finns i USA, som ska ha begåtts av tre McDonalds i Kentuckey. Utredningen är en del av departementets pågående insats att stoppa barnarbete i de sydöstra regionerna av USA.

Utredninges detaljer

Eftersom McDonalds är ett internationellt företag, med 1,8 miljoner anställda, kan inte huvudkontoret hålla koll på alla de 37 000 restauranger som finns. Därför säljs eller ges ansvaret till mindre företag att driva lokala McDonaldsrestauranger. I detta fall har amerikanska departmentet för arbetskraft utrett tre separata matföretag som driver lokala McDonaldsrestauranger i delstaterna Kentuckey, Indiana, Maryland och Ohio. De tre företagen var Bauer Food LLC, Archways Richwood LLC och Bell Restaurant Group I LLC. Vad alla tre företag hade gemensamt var att de lät minderåriga jobba mer än de tillåtna timmarna och utföra arbete som är förbjudet enligt lag.

Demonstranter utanför en McDonaldsrestaurang i Chicago 2013 för att höja minimumlönen.
Demonstranter utanför en McDonaldsrestaurang i Chicago 2013 för att höja minimumlönen.

”För ofta så misslyckas arbetsgivaren att följa de lagar som finns för barnarbete som skyddar unga arbetare”, skriver divisionschefen för lön och arbetstid Karen Garnett-Civils i rapporten. ”Under inga omständigheter ska ett 10-årigt barn stå och jobba i en snabbmatskedjerestaurang bland varma grillar, ugnar och fritöser.”

Vice president: ”Oacceptabelt”

– Dessa rapporter är oacceptabla, djupt beskymrande och kommer i konflikt med de höga förväntingar vi har på McDonaldsvarumärket, säger Tiffanie Boyd, senior vice president på McDonalds USA till CNN.

Bauer Foods LLC säger till CNN att de två 10-åringarna ska ha varit barn till en av nattcheferna som var där och hälsade på deras förälder på jobbet. De hade inte fått godkänt att vara på plats eller vara i den delen av restaurangen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget