1 000 000 000 laboratorie-skapade myggor släpps lösa i USA

Det är endast honmyggor som suger blod.
Det är endast honmyggor som suger blod.

För första gången i historien släpper USA ut genmanipulerade insekter i det vilda. Anledningen är att Florida försöker minska smittspridningen av sjukdomar som Zika och Dengue.

Den första omgången myggor släpptes ut i veckan i området The Keys i Florida, USA, rapporterar Vice News. Det är det brittiska företaget Oxitec som har skapat myggan i ett labb.

Oxitec har fått godkänt att släppa en miljard myggor under en två-årsperiod. Vid det första släppet, släpptes 144 000 myggor.

Genom genmodifiering har företaget skapat en hanmygga som ser till att honmyggornas avkommor inte uppnår fertil ålder. Vid parning för hanen över en gen som gör att de kvinnliga avkommorna dör innan de blir fertila.

Anledningen till att USA:s miljöskyddsmyndighet, EPA har godkänt myggan är för att minska smittspridningen av dödliga virussjukdomar som Zika, Dengue och Gula Febern. Något som har ökat de senaste åren i USA.

Genom att se till att honorna inte når fertil ålder kan man minska smittspridningen, enligt Oxitec. Det är nämligen bara honmyggor som suger blod, och på så sätt sprider smittan.

Florida Keys är en ögrupp i södra Florida, som består av 1700 öar. Ögruppen är ett populärt turistresemål.
Florida Keys är en ögrupp i södra Florida, som består av 1700 öar. Ögruppen är ett populärt turistresemål.

Det har dock skapat debatt i delstaten. En kampanj har startats som opponerar sig emot utsläppet av myggorna. De påstår att det inte finns tillräckliga belägg för att det är säkert, och att det faktiskt kommer att minska smittspridningen.

Dennis Eriksson, från SLU, som forskat på genmodifiering av, förklarar för- och nackdelarna med genmodifiering av insekter.

– Det är väldigt bra med tanke på svårigheten med de här sjukdomarna. Konsekvenserna av de här sjukdomarna är väldigt allvarliga. Det är bra att man tar fram metoder för att bekämpa dem.

Han poängterar dock att det är av yttersta vikt att man testar det noggrant innan man gör det i en större skala.

– Det beror också helt på vilka arter du jobbar med. Om det är en art som har väldigt nära släktingar, kan den modifierade genen spridas vidare. Om den gör det, kan det leda till förödande konsekvenser för ekosystemet, rent hypotetiskt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget