Vill du studera vidare efter gymnasiet? Glöm inte att ansöka i tid

Tisdagen den 19 april är sista anmälningsdagen för universitet och högskolor i Sverige. Med en vecka kvar, vad är chansen att man kommer in på en utbildning och vad säger sökande? Läget kollar läget.

Kostandina Vila, 22.
Kostandina Vila, 22.

Under pandemiåren har rekordmånga personer anmält sig till landets högskoleutbildningar. Enligt universitets- och högskolerådet såg man däremot en minskning våren 2022, troligtvis i samband med att pandemin börjar avta. Detta betyder att chansen att komma in på en utbildning kan bli större i år än tidigare. Läget pratar med två personer som söker universitetsutbildningar till hösten.

Kostandina Vila, 22 år tänker söka till juristprogrammet på Stockholms universitet. Dock är hon osäker på om hon kommer bli antagen och försöker bestämma sig för ett andrahandsval.

– Jag vet inte om jag kommer komma in så det känns lite sorgligt.

Juristprogrammet är drömutbildningen för Kostandina Vila. Hon vill först bli jurist och efter det tänker hon bli åklagare, men de höga antagningspoängen är något hon oroar sig för. Hon hoppas på att bli antagen till hösten, men hon kommer inte ge upp ifall det inte sker.

– Då kommer jag göra om högskoleprovet i oktober. Jag kommer kämpa för det här och söka igen tills jag kommer in, säger Kostandina Vila.

Sabrina Lilo, 20 år vill studera till läkare. Det har varit hennes dröm sedan hon var liten. Hon gillar att hjälpa människor och vill antingen bli barnläkare, kardiolog eller någonting med hjärnan berättar hon.

Ansökan är redan inskickad och hon har sökt nästan alla läkarprogram som finns, men hoppas att hon kommer in i Stockholm.

– Helst vill jag gå på Karolinska institutet men jag åker dit jag kommer in, säger Sabrina Lilo.

För att anmäla sig till en utbildning går man in på hemsidan antagning.se.

Sista anmälningsdag i år är 19 april, glöm inte att ansöka!

Webbfråga Kommer du söka till universitet eller högskola?

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget