"Vi kommer fortsätta så länge det behövs"

Anna Garefelt och Astrid Blomberg vill göra något för världen.
Anna Garefelt och Astrid Blomberg vill göra något för världen.

Skolstrejken lockar fortfarande folk. Omkring 300 personer går till Mynttorget varje fredag och strejkar för klimatet.
– Det kommer både unga och vuxna hit, säger Astrid Blomberg, en av stammisarna.

Det har snart gått åtta månader sen Greta Thunberg, 16, första gången satte sig på Mynttorget istället för att gå till skolan. En strejkaktion som spred sig runt om hela världen. I Stockholm, där det hela började, finns det inga tecken på avmattning.

– Vi är ett gäng stammisar på 15 personer som ofta är här hela dagen på fredagar. Sen kommer det lite folk när de kan. En del vuxna är här på morgonen, innan jobb, eller på lunchen, säger Astrid Blomberg, 18.

Sammanlagt är det ungefär 300 personer som någon gång varje fredag skriver in sig i den svarta gästbok de har på plats. Inte alla strejkar rent tekniskt sett, eftersom en del antingen är vuxna eller deltar utanför lektionstid. Det viktiga är engagemanget för klimatet - att göra något tillsammans.

– Vi har blivit ett litet community. De vuxna som kan jobba från dator pratar om att komma hit även på sommaren och sitta tillsammans. Det har blivit en stark gemenskap. Det är nog en av anledningarna till att jag kommer hit så ofta.

"Det här borde jag också göra"

Miljömedvetenheten har alltid funnits där bland de flesta av strejkarna. Innan har det bara uttryckts på ett annat sätt.

– Jag har tänkt mycket på det på individnivå innan. Jag äter vegetariskt, jag ser till att åka kommunalt eller cykla. Men det var efter att jag hörde om Gretas bok som jag tänkte ´Det här borde jag också göra´, säger Astrid Blomberg.

Anna Garefelt, 15, som även hon är en återkommande besökare på Mynttorget försöker inte missa några lektioner. Men hon gör det hon kan för klimatet.

– Jag kan inte sluta flyga helt eftersom jag har släktingar i andra världsdelar, men jag försöker undvika det. Jag är vegan och tänker mycket på vad jag ska köpa.

Skolstrejk 2. Foto: Jan Ahmadi

Ökad medvetenhet

Skolstrejken har fått stor medial uppmärksamhet. De som deltar i den tycker sig redan sett en förändring till följd av det.

– Vi har läst politiker som skriver om oss och vi får fortfarande mycket mediaförfrågningar. Sen är det många på skolan som pratar om klimatproblemet. Det finns en ökad medvetenhet nu, säger Anna Garefelt.

Den delade åsikten är däremot att det är mycket kvar att göra. Skolstrejken är inte på väg att ta slut någon gång snart.

– Det är drastiska förändringar som krävs. Men inget kommer förändras över en natt. Det gäller att ha tålamod. Vi kommer fortsätta så länge det behövs. Förhoppningsvis behöver det här inte förvandlas till en arbetsstrejk, säger Astrid Blomberg.

Det kommer höras fler röster från Mynttorget i dagens Lägesrapport som kommer ut runt kl 16. Se till att lyssna då!

Mer från Läget