Var varsam med vårens första blommor

Det nalkas vår. Solen lyser, dagarna blir längre och vårknopparna spränger. Men låt de fridlysta blommorna vara, för guds skull.

- De måste ju få vara kvar och visa att det är vår.

Vera Rolfsson har lite extra koll på olika blomsorter.
Vera Rolfsson har lite extra koll på olika blomsorter.

Snödroppar som sticker upp bland frosttäckta fjolårslöv är kanske ett av vårens första tecken. När fler vårblommor börjar titta fram är banan sopad och in dundrar våren med buller och brak. Blåsipporna lyser upp marken och gullvivorna nästan skriker åt förbipasserande.

”Titta på mig, titta på mig, ta med mig hem!”

Visst är det lockande att norpa åt sig några blommor. Ta med våren in i hemmet. Ställa den i en vas på köksbordet. Men det är bästa att låta bli. Vissa av blommorna är nämligen fridlysta.

Det känns alltid så heligt

Vera Rolfsson brukar alltid kasta ett extra öga längs med vägkanten på vägen till skolan när det våras.

– Jag låter de oftast vara. Det känns alltid så heligt när det kommer blommor på våren. De måste ju få vara kvar och visa att det är vår, säger hon.

Tussilagon var den första blomman Vera Rolfsson såg i år.
Tussilagon var den första blomman Vera Rolfsson såg i år.

Och nog talar blommorna sitt tydliga språk – vintern är slut, snart kommer sommarkvällarna som aldrig tycks ta slut. Naturen fylls med liv. Det är något alldeles unikt med vårens första blommor.

– På sommaren kan det vara en hel äng täckt med blommor. Då går man ju bara och tar. På våren är det mer speciellt, blommorna känns nästan lite sköra, säger Vera Rolfsson.

Se, men bäst att inte röra, det är vad som gäller för flera av de tidiga arterna. Helene Lindahl, som är handläggare på Naturvårdsverket, förklarar varför.

– När de första blommorna kommer på våren blir alla glada och många plockar gärna med sig några hem. Det blir ett högt plocktryck.

Helene Lindahl är handläggare på Naturvårdsverket och har extra koll på fridlysta växter.
Helene Lindahl är handläggare på Naturvårdsverket och har extra koll på fridlysta växter.

Vissa av arterna är känsliga för det höga plocktrycket. Om du är oförsiktig när du plockar kan du råka få med dig rotdelen. Då kommer det ingen ny blomma nästa år.

Flera vårblommor är dessutom fridlysta. Att en art är fridlyst kan innebära lite olika saker.

Vissa blommor får du inte plocka alls. Andra får du plocka få av, men det är förbjudet att dra upp rötter eller plocka till försäljning. Det kan också vara förbjudet att ta frön från blommor eller täcka marken där de växer.

Dessa regler gäller både i skogen och på tomten. Fridlysta blommor är fridlysta överallt.

Runt storstäder är det ett extra tryck

Vissa arter är bara fridlysta på några utvalda platser eller har ett extra starkt skydd i vissa områden. Det är ofta i de mer befolkade länen eller nära de större städerna som skyddet är extra starkt.

– Runt storstäder är det ett extra tryck just för att det är så många som vill plocka blommorna. Då behövs ett starkare skydd, förklarar Helene Lindahl.

Blåsippan har ett extra starkt skydd bland annat i Halland, Skåne, Stockholm och Västerbottens län.
Blåsippan har ett extra starkt skydd bland annat i Halland, Skåne, Stockholm och Västerbottens län.

Den som blir påkommen med att plocka fridlysta växter begår ett artskyddsbrott. Det kan straffas med böter eller fängelse i upp till två år.

Blommorna är finast där de står

Vera Rolfsson har kommit på ett sätt att njuta av vårblommorna utan att skada dem.

– Jag brukar hålla koll i huvudet på vilka blommor jag sett, och så checkar jag av när jag har sett en sort. Det blir som en liten skattjakt att se alla blommor.

Helene Lindahl menar att det är viktigt att prata om fridlysta blommor.

– Det verkar som att fler har förstått att blommorna är finast där de står, och det bör vi fortsätta berätta om ifall de ska få stå kvar.

Ämnen i artikeln
Mer om: Våren
Mer från: Nyheter
Mer från Läget