Unga och friska kan bli svårt sjuka av coronaviruset

De flesta som har covid-19 får milda symptom. Men bland ett flertal av dem som får intensivvård beror det inte på själva viruset, utan istället på deras immunförsvars överdrivna reaktion på infektionen. Det har lett till att även unga och i grunden friska personer har blivit svårt sjuka.

Det som orsakar denna reaktion är att när immunförsvaret upptäcker ett virus eller en bakterie i kroppen produceras proteiner som kallas för cytokiner. Dessa proteiner skickar signaler till cellerna i kroppen som i sin tur agerar mot viruset eller bakterien. Dessa signaler ska avbrytas när viruset eller bakterien inte längre utgör ett hot mot kroppen. Problemet är att i vissa fall händer inte detta.

– Det som sker då är att immunförsvarets reaktion på viruset övergår i en överdriven respons. Utan någon broms så fortsätter immunförsvaret att skicka ut cytokiner, som i ett försök att skydda kroppen i stället skadar den, säger Petter Brodin, läkare vid Karolinska institutet och forskare med fokus på människors immunsystem, till SVT.

Det kallas för cytokinstorm. Symptomen kan bryta ut tio till tolv dagar efter att man blivit sjuk i en virusinfektion. Cytokinstormen påverkar blodcirkulationen, man får mycket hög feber och även Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS. Vilket innebär andningssvårigheter som också karaktäriserar covid-19.

Det finns ett flertal teorier om varför immunsystemet reagerar så kraftigt som det gör. Studier visar till exempel att personer som utsätts för stora antal viruspartiklar löper större risk för att drabbas hårdare. Därför har läkare och sjuksköterskor utan tillräckligt med skyddsutrustning blivit svårt sjuka trots at de varit friska tidigare.

– I regel far inte de flesta som är unga och friska lika illa av den här sjukdomen. Men just personer inom vården som exponerats för väldigt många virusmolekyler svarar i större utsträckning med en sådan här kraftig reaktion som till och med leder till att de kan dö, säger vidare Petter Brodin till SVT.

Behandlingar mot cytokinstormar fokuserar på att dämpa immunförsvarets aktivitet och det pågår i nuläget studier om hur behandlingen ska gå till vid covid-19. Både i Kina och Sverige har man prövat olika typer av behandlingar. Det komplicerade med att behandla cytokinstormarna vid covid-19 är att man vill åstadkomma att styra immunförsvaret så att skyddet mot virusinfektionen behålls utan att man får en överreaktion som kan bli livsfarlig.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...