Tusentals manusförfattare i Hollywood strejkar- kan leda till att många serier och filmer blir försenade

Storstrejk bryter ut i Hollywood.
Storstrejk bryter ut i Hollywood.

Manusförfattare i USA ger sig ut i strejk.

Tv-serier och filmer som är populära hemma hos oss kan bli försenade när 11 00 manusförfattare inleder strejk på obestämd tid.

Under tisdags morgonen startade manusförfattarna av några av de mest populära tv-programmen i Hollywood strejk. Arbeten på talkshow och såpoperor kommer omedelbart att stanna upp, meddelar Bloomberg.

Vill höja lönerna

Förhandlingar mellan manusfacket (WGA) och de stora film- och tv-bolagen, inklusive Netflix och Disney har pågått sedan i mars. Ett sista möte på lördagen löste inte knutarna. Facket menar att övergången från traditionell tittande till streaming har utnyttjas av bolagen. Nu strejkar de för att lönerna ska höjas.

Late Night with jimmy Fallon kan drabbas av strejken
Late Night with jimmy Fallon kan drabbas av strejken

Strejkade senast för 15 år sedan, varade i 100 dagar

Senast WGA strejkade varade strejken i 100 dagar. I strejken som inleddes november 2007 stod lönerna i centrum. Strejken ska ha beräknats kostat filmindustrin i Los Angeles 2 miljarder dollar och lett till att många tv-serier blev försenade eller fick avslutas i förtid. Bland annat serien Lost och 24 fick sända förkortade säsonger.

Stoppar film- och tv- produktion

Strejken stoppar eller bromsar en stor del av film- och tv-produktion i Hollywood. Populära tv-program kan ställas in och inspelningar kan skjutas upp. Strejken kommer att märkas av hos talkshows först, meddelar Deadline. Prat- och sketchprogram som ”Saturday Night live” och ”Late Night with Jimmy Fallon” beräknas att drabbas.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget