Tusentals grodor och salamandrar tvingas flytta

Northvolt planerar att bygga en batterifabrik på Volvo Cars område i Göteborg. Men först måste tusentals grodor och salamandrar flyttas till ett nya hem.

Claes André, pensionerad professor i bevarandebiologi, visar upp en groda.
Claes André, pensionerad professor i bevarandebiologi, visar upp en groda.

I skogen inne på Volvo Cars område i Torslanda bor tusentals grodor och salamandrar. Här vill Northvolt bygga en batterifabrik. Planen är att påbörja bygget i höst men först väntar man på att Mark- och miljödomstolen ska ta ställning till bygglovet.

Som förberedelse ansökte Northvolt och Volvo Cars om att få flytta på reptilerna och groddjuren som bor i skogen till ett område några kilometer bort, där 14 nya dammar anlagts för att djuren ska trivas.

Flytten beviljas

Vanligtvis får man inte flytta på djur. Det är en sista utväg. Men tillverkningen av batterier för elbilar uppfyllde Länsstyrelsens krav och bilföretagets ansökan godkänndes.

– Vi har en EU-lagstiftning som tydligt reglerar vilket skydd man ska ge olika arter men i vissa fall finns det möjlighet att göra undantag om det finns samhällsintressen av väldigt stor betydelse, säger Claes Andrén, pensionerad professor i bevarandebiologi och nu konsult i grod- och kräldjursflyttning till Läget.

Djuren samlas in

På morgnarna går en biolog runt på skogsområdet och samlar in groddjur. Djuren läggs i fuktiga tygpåsar, varje art för sig. Senare samma morgon släpps de ut i sitt nytt hem.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget