Toamusik ska dämpa obehag

Musik ska få elever i Tingsryd att våga uträtta sina behov.
Musik ska få elever i Tingsryd att våga uträtta sina behov.

Dackeskolan och Wasaskolan i Tingsryd har efter två år av  diskussioner infört toamusik på skoltoaletterna. Detta på grund av att elever känner obehag när de ska uträtta sina behov, rapporterar SVT.

Efter att ha fått ett ja från kommunfullmäktige i början av april ska skolor i Tingsryd börja spela musik på skoltoaletterna. Syftet är att underlätta för eleverna att utföra sina behov.

Förslaget som nu godkänts kom från Cecilia Cato (C) som menar att många elever håller sig hela dagarna för att de tycker det är pinsamt att gå på toaletten.

Förslaget har fått internationellt genomslag och har bland annat spridits till medier i Thailand och Storbritannien. Anledningen till att toamusiken fått sån publicitet tror Cecilia Cato (C) beror på att de lyfte frågan till ett folkhälsoperspektiv.

Tanken är att musiken ska vara igång till efter sommarlovet på sammanlagt 16 skoltoaletter, sex på Wasaskolan och tio på Dackeskolan.

Än så länge har det bara rapporterats om toamusik på Tingsryds skolor. Men gymnasieelever i samma län har uttryckt en positiv inställning till förslaget.
- Det låter som ett väldigt bra förslag för att folk ska våga gå på toa, slappna av och inte känna sig stressade, säger Maja Emanuelsson som går på Växjö Fria Gymnasium i Växjö.

Maja säger att det är ett vardagligt och allmänt känt problem bland skolelever och något som hängt med under hela skolgången. Lowisa Svensson som går på Procivitas i Växjö håller med.
- Jag har människor i min närhet som uttryckt obehag inför att gå på toaletten i skolan. Jag tycker det är ett bra förslag.

Likaså Ester Ekelund från Växjö Fria Gymnasium har en positiv syn på toamusik.
- Jag hade velat ha det på min gymnasieskola. Jag hade velat ha musik från typ Spotifys topplista, säger hon.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget