Den stora träporten till nummer 27 öppnas försiktigt, ut flyger den exalterade amstaffen Shiva, strax efter kliver Theresa Noorzoy ut genom dörröppningen.
– Hon är väldigt taggad, så det kan vara lite jobbigt när folk kommer hit, säger Therésa.
Therésa Noorzoy är snart 23 år och har sin egna tatueringsstudio, men det är inte vilken studio som helst. Två trappor upp i det lilla lägenhetshuset i Bromma har Therésa både sitt hem och sin arbetsplats. Vardagsrummets väggar är fyllda med olika motiv och sketcher. På ena sidan av rummet står en grå hörnsoffa, på andra sidan en brits till kunderna.
– Reaktionen folk får när de kommer till studion är ibland lite chockartad, för de tycker att det känns som att vara hemma hos en polare och tatuera sig.
När Therésa gick i sjunde klass hade hon en träslöjdslärare som tatuerade vid sidan av. Hon blev inspirerad av detta och började öva genom att bränna olika mönster på trä. Några år senare skaffade hon sin första tatueringsmaskin, hon var 17 år. De första tatueringarna gjordes på kompisar, hon hade läst att tatueringar under fötterna försvann då huden nöttes bort. Det blev ett bra ställe att börja på.
Många av hennes egna tatueringar har hon gjort på sig själv. Hon drar upp den svarta tröjärmen och visar en av de första hon gjorde. Precis som de flesta av skisserna på väggarna påminner den om hennamålningar.
– Den är inte så bra, men samtidigt är det roligt att se hur man har förbättrats på alla tatueringar från olika år. Tror aldrig jag själv blir riktigt nöjd med mina tatueringar, även om kunderna blir nöjda.
Coronakrisen
Vanligtvis har Therésa en till två kunder om dagen, men under de senaste veckorna har det märkts att folk inte prioriterar att tatuera sig. Troligtvis då de kanske inte har pengar att lägga på tatueringar, menar hon.
– De som kommer och tatuerar sig kanske inte heller är de som är särskilt oroliga över coronaviruset eller tar det på så stort allvar.
Själv är hon inte särskilt orolig. Även om hon skulle bli sjuk så skulle hon inte riskera att smitta någon i sin närhet. Hennes mor- och farföräldrar håller sig undan.
Yrket och machokulturen
Enligt en onlineundersökning från 2018 av Dalia research svarade 47 procent av Sveriges representanter att de hade minst en tatuering. En siffra som bara Italien överträffar med sina 48 procent.
Therésa tycker själv att det är tydligt att det har blivit populärare att tatuera sig de senaste åren, vilket även har skapat ett intresse för yrket. Hon menar att det framförallt har blivit vanligare att kvinnor jobbar i branschen, både i studion och i ledningen för styrelser. Framförallt menar hon att kvinnorna i stor utsträckning förfinar konsten, mer än vad män har gjort tidigare.
– Troligtvis har det att göra med machokulturen i tatueringsstudior, tidigare var det för det mesta kriminella som tatuerades av män. De brydde sig inte riktigt om konsten på samma sätt som många gör idag.
Själv har hon många som hon ser upp till och inspireras av, bland annat en tatuerare i Helsingborg på studion “House of Pain”. Hon tar upp telefonen och visar några av bilderna från hans Instagram. Det är tydligt varför hon inspireras av hans arbete, bildernas stil är nästan samma som hennes skisser.
Ovanför britsen i hörnet hänger inte bara skisser, utan även två inramade diplom. De är bevis på att hon genomfört silfveråsen, en tatueringskurs i Sundsvall. Under två helger går kursen igenom allt från maskinhantering och hygien till skuggning. Therésa gick kursen under förra våren och lärde sig allt hon behövde för att öppna studion hemma i vardagsrummet.
– Mitt tips till de som vill bli tatuerare är framförallt att rita mycket, men också att gå på kursen i Sundsvall. Jag har två vänner som också gått kursen och öppnat upp egna studior efteråt.
Framtiden
Therésas långsiktiga mål är bland annat att öppna en studio i en lokal, något som hon nyligen har tagit sig ett steg närmre. Från och med den trettonde maj tatuerar hon på sitt första jobb i en studio i Märsta.
– Jag kommer att sakna att jobba hemma, det är väldigt bekvämt att kunna arbeta hemifrån på det här sättet. Det ska bli väldigt kul, fast samtidigt är jag såklart lite nervös.
Men Therésa har även en dröm om att åka på turné i olika delar av världen för att gästa olika tatueringsstudior och träffa människor från olika kulturer.
– Jag vill nog resa överallt där det inte är kallt. först Europa sen Asien och USA, säger hon med ett brett leende.