Svenskarnas Stanley Cup-Status

Flera svenskar i rampljuset när Stanley Cup-slutspelet drog igång

Julio Cortez / TT
Julio Cortez / TT

Inatt drog slutspelet i NHL igång och Sverige är väl representerat med 42 spelare som drömmer om att få lyfta den åtråvärda Stanley Cup-pokalen. Förra säsongens vinnarlag innehöll tre svenska spelare, (Niklas Bäckström, Christian Djoos och André Burakovsky). Nu återstår att se vilka svenskar som når längst i det mytomspunna NHL-slutspelet. 
Nedan följer en sammanfattning av nattens matcher och svenskarnas insatser.

NEW YORK ISLANDERS - PITTSBURGH PENGUINS 4–3 efter förlängning.

Svenskar i New York Islanders: Robin Lehner
Svenskar i Pittsburgh: Marcus Pettersson, Patric Hörnqvist

Alla tre svenskar var på isen när Robin Lehner storspelade hemma I New York. Islanders tog ledningen och var sedan satta under stor press men räddades gång på gång av Robin Lehner som, när matchen var slut hade en räddningsprocent på 93%. Stjärnduon Malkin och Crosby i Penguins testade gång på gång den svenska målvakten men hade stora problem med att få pucken i mål. Svettigaste räddningen gjorde Lehner i slutet av den andra perioden då han stod för en trippelräddning. Matchen gick till förlängning där Islanders vann och Lehners storspel var ett starkt bidrag till segern.

TAMPA BAY LIGHTNING - COLUMBUS BLUE JACKETS 3-4

Svenskar i Tampa Bay: Viktor Hedman, Anton Strålman
Svenskar i Columbus: Alexander Wennberg

Storfavoriten Tampa föll överraskande efter att ha tagit ledningen med 3-0 redan i första perioden. Columbus påbörjade sin upphämtning i andra perioden och svensken Victor Hedman var direkt inblandad i 3–2-målet då han slarvade bort en puck vid ett uppspel i defensiv zon. Vändningen och skrällen fullbordades i tredje perioden då Columbus gjorde 4-3 med 5 minuter kvar av spelet.

SAN JOSE SHARKS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 5-2

Svenskar i San Jose: Tim Heed, Erik Karlsson, Melker Karlsson, Gustav Nyquist, Marcus Sörensen

Svensklaget San Jose, med Erik Karlsson i spetsen, tog en övertygande seger mot förra årets finalist, Vegas Golden Knights. Sharks stjärna Karlsson stod för två assist när han, på hemmaplan, besegrade sin namne i Vegas (William Karlsson). Gustav Nyquist i San Jose stod även han för en assist. Matchen slutade 5–2 till San Jose.

WINNIPEG JETS - ST. LOUIS BLUES 1–2

Svenskar i Winnipeg: Pär Lindholm
Svenskar i St. Louis: Carl Gunnarsson, Alexander Steen, Oskar Sundqvist

Svenskarna i St. Louis hade svårt att få hål på Winnipeg som ledde med 1–0 ända fram till den tredje perioden. Bästa svenskläget hade Elias Lindholm då han fick ett friläge i den andra perioden, men missade. Istället lyckades St. Louis kvittera tidigt i den tredje perioden och med 5 minuter kvar satte man pucken som gav Blues segern.

NASHVILLE PREDATORS - DALLAS STARS 2-3

Svenskar i Nashville: Mattias Ekholm, Viktor Arvidsson, Filip Forsberg, Calle Järnkrok
Svenskar i Dallas: John Klingberg, Mattias Janmark

Svenskmöte och storbråk när Nashville tog emot Dallas hemma i Bridgestone Arena. John Klingberg och Viktor Arvidsson rök ihop i den andra perioden då Klingberg attackerade en liggande Arvidsson i mittzon. Tumult utbröt med de båda svenskarna i centrum och situationen slutade med Klingberg i utvisningsbåset. Matchen då? Den slutade 3–2 till Dallas. Poängen gjordes av en finsk, en svensk, och en norrman (Heiskanen, Klingberg och Zucarello).

Uppdaterad
Publicerad
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget