Svart kvinna i vitt patriarkat

Recension

“Att vara kvinna är svårt nog i en mansdominerad värld. Att vara svart kvinna i en vit mansdominerad värld är ett helvete”, skriver Fanna Ndow Norrby i boken Svart Kvinna.

Fanna Ndow Norrby jobbar idag som journalist på SVT.
Fanna Ndow Norrby jobbar idag som journalist på SVT.

På 208 sidor varvas personliga upplevelser från hundratals kvinnor med längre texter av tolv unga svarta skribenter. Resultatet är ett drabbande reportage om hur livet kan se ut i Sverige idag.

I mars 2014 skapade Fanna Ndow Norrby Instagramkontot @svartkvinna. Dagen efter den första publiceringen hade kontot över 10 000 följare. Följarna skickar in beskrivningar av situationer där de utsatts för sexism och rasism. Kontot är grunden till boken som gavs ut 2015.

– Det var överväldigande att få in alla berättelser. Framförallt för att det jag ju innerst inne visste, att jag och mina kompisar inte var de enda som drabbades av detta, blev bekräftat. Det ledde till att svarta kvinnor över hela landet stärktes i känslan av att vi inte är ensamma. Vi är många och vi vet att det inte är oss det är fel på, säger Fanna till Läget.

Kontot @svartkvinna har över 34 000 följare på Instagram.
Kontot @svartkvinna har över 34 000 följare på Instagram.

För några månader sedan demonstrerade många mot slavhandeln i Libyen. #MeToo-upproret skakar världen. Det som Svart kvinna förmedlar var och är, tyvärr, fortfarande en brinnande del av den samtida debatten. Rasism och sexism går inte längre att blunda för.

Boken har potential att öppna även de mest trötta ögon. Språket är lättillgängligt och rakt på sak. Innehållet däremot är tungt. Jag läser med spända käkar. De korta inläggen träffar hårt. De längre texterna fastnar någonstans i magen. Hur en blandning av ignorans, illvilja och hat tar sig uttryck dokumenteras i kapitel som Sexism, Kroppen och Skolan. Läsningen väcker ilska, avsky, sorg och fullständig förbluffning. Allt samspelar och till en minnesvärd, eller snarare oförglömlig, läsupplevelse.

Mer om: Veckans recension
Mer från: TYCK
Mer från Läget