Skattesmäll mot Universeum

Universeum har flera exotiska djurarter. Förra sommaren hittades denna apa på ett McDonalds efter att den försvunnit från djurparken.
Universeum har flera exotiska djurarter. Förra sommaren hittades denna apa på ett McDonalds efter att den försvunnit från djurparken.

Universeum i Göteborg blev efter en dom förra året skyldigt att betala 14 miljoner till Skatteverket. Nu beslutar Högsta förvaltnings domstolen att inte ta upp målet för ytterligare prövning.

Uppdatering: Utifrån TT:s uppgifter rapporterade Läget tidigare att Universeum blivit skyldiga att betala 14 miljoner till Skatteverket efter det senaste beslutet. Universeums VD upplyste oss om att pengarna betaldes efter beslutet från kammarrätten. 

Universeum är en kombination av en djurpark och ett vetenskapscenter. Ungefär tre fjärdedelar av verksamheten är djurpark med fåglar, reptiler och andra exotiska djur.

Folkbildande verksamheter som muséer betalar generellt sex procent i moms på inträdet. Även djurparker. Vetenskapscenter betalar å andra sidan en moms på 25 procent.

Eftersom Universeum ligger i gränslandet har de tidigare betalat en blandad moms på elva procent. Men i november 2016 ändrade Skatteverket momsen till 25 procent då de ansåg att verksamheten ska betraktas som ett vetenskapscenter och inte en djurpark.

Efter flera rundor i rätten har Högsta förvaltningsdomstolen till slut beslutat att inte ta upp frågan. Därför står kammarrättens dom om en högre moms fast. Universeum blev efter beslutet skyldigt att betala in ytterligare 14 miljoner kronor i moms för åren 2016/17.

Enligt Universeums VD Carina Halvord finns det en principiell orsak till varför man bestridit beslutet.

–Vi jobbar med folkbildning och utbildning. För att alla, barn som vuxna, ska kunna upptäcka och förstå världen med hjälp av naturvetenskap, teknik och matematik. Med ett sånt bildningsuppdrag är det helt fel att vi belastas med 25 procent moms, säger Carina Halvord till Läget.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget