Så skapas en världshit

Svenska låtskrivare ligger bakom världshiten "On my way"

Artisten Alan Walker har flera miljarder streams på Spotify och hans låtar har toppat listorna runtom i världen. Datorspelet PUBG (Player Unknown’s Battlegrounds), är en av de största spelsuccéerna världen skådat och mobilversionen av spelet hade under 2018 mer än 300 miljoner nedladdningar. Vad händer då om man slår ihop dessa två framgångssagor med varandra? Julia Karlsson och Anton Rundberg vet. De har nämligen skrivit låten som är ledmotivet till spelet. Alan Walkers senaste singel ”On my way”. Låten har sedan 22 mars då den släpptes, streamats 75 miljoner gånger på Spotify och mer lär det bli då spelet PUBG inte visar några som helst tecken på att sakta ner framgångståget som världens populäraste datorspel.

Man kan minst sagt säga att många människor känner till både Alan Walker och PUBG, men inte lika många känner till att låten som sammanknyter dessa fenomen är skriven av två svenskar.

Carly Rae Jepsen och Sandro Cavazza

Den ena är från Vimmerby och den andra är från Lidköping. Deras vägar korsades i Örnsköldsvik på skolan Musikmakarna där både Julia och Anton har studerat. Nu äger de tillsammans en egen studio på södermalm där väggarna pryds av instrument och åtskilliga skinande guld- och platinaskivor. Det hänger polaroidbilder lite här och där i studion, bilder som tagits när olika artister och andra låtskrivare har varit och jobbat ihop med Anton och Julia. Kaklet inne på toaletten är fylld med autografer och små hälsningar från mängder av kända artister. Carly Rae Jepsen har skrivit på ett ställe, Sandro Cavazza på ett annat.

–Det är en liten kul grej att kunna minnas tillbaka till massa olika låtar man gjort genom åren, säger Anton Rundberg när han visar upp studion. På studiodatorn är World of Warcraft igång samtidigt som popmusik spelas i högtalarna på svag volym.

Låten "Runaway" som Rundberg och Karlsson skrivit.
Låten "Runaway" som Rundberg och Karlsson skrivit.

Stressiga dagar

Julia och Anton är alltså upphovspersonerna till PUGB’s signaturlåt. En låt som de skrev i Oslo under några stressiga dagar tillsammans med en norsk upphovsperson som redan skrivit flera låtar åt artisten Alan Walker.

– Han heter Jesper Borgen och har bland annat skrivit ”Faded” till Alan så vi visste redan där vilken typ av låt vi ville göra. Julia förklarar tydligt att det är flera personer inblandade i processen kring deras låt.
 Just den här resan till Oslo var ämnad för att skriva låtar till just Walker men just denna låten tog lite tid innan den rätta känslan infann sig. Walker är väldigt populär i gamingvärlden och hans fanskara kallar sig själva för ”Walkers”.

– Vi visste att Alan spelar hur mycket Zelda som helst och att han själv är en gamer så när vi skrev låten försökte vi få den att passa in i en drömsk fantasivärld för att den skulle vara i samma musikaliska sound som han redan hade innan, säger Anton.

De var i Oslo och samarbetade med Jesper Borgen i tre dagar och det var på minuten att de hann färdigt med låten som kom att bli ”On my way”.

– Jag sjöng in det sista med resväskan i handen och vi fick skynda oss för att hinna med flyget hem, berättar Julia.

När allt var färdigt dröjde det några dagar innan de hörde nåt från artisten eller hans manager. Men när utlåtandet väl kom så var det väldigt positivt.

– DETTA ÄR EN SMASH!!!, fick vi som första respons på låten ifrån managern som direkt sa att de ville ha låten och då visste vi att, här har vi nåt bra på gång, berättar Anton och fortsätter.

– Men sen sa de att den var ”för bra” och då blir man alltid lite osäker.

Julia och Anton. Foto: Filip Lindfors

Hade ingen aning om vad det var för spel

Så började processen som man som låtskrivare inte kan styra så mycket över. Det är managers, skivbolag och förlag som alla ska ha ett finger med i spelet. Och att ha ett finger med i spelet var precis det som till slut hände. Anton tar upp sin mobil och visar mobilversionen av spelet PUBG där deras låt hörs direkt när spelet startas.

– Det är rätt sjukt faktiskt, att så många miljoner människor sitter och spelar det här spelet och hör låten som vi skrivit. Anton hade själv spelat spelet innan han fick reda på att just deras låt skulle vara med i det. Julia hade ingen aning om hur stort PUBG var när de fick nyheten.

– Jag pratade med en kompis och berättade att vår låt skulle släppas i nåt TV-spel och min kompis tappade hakan. Jag visste ingenting, och vet egentligen fortfarande ingenting om spelet. Man skjuter väl på varandra? Jag gillar inte våldspel, konstaterar Julia och börjar gapskratta. Anton skakar på huvudet i nån slags ”hur-kan-man-inte-veta-det-där-min”.

Foto: Filip Lindfors

Låten fick byta namn i slutskedet

Från stunden de fick reda på att låten var aktuell så gick allting otroligt snabbt. Först skulle en sångare vara feature på låten men hon hoppade av och bara någon dag senare var det klart att Sabrina Carpenter skulle vara feature-artist. Låten hette först ”Born this way” när den skrevs i Oslo den där dagen. Carpenter ville ändra lite i texten så de gav henne några olika versioner och hon valde en där titeln var ändrad till ”On my way” och så fick det bli.

Låten har sedan den släpptes legat etta på listorna i bland annat Filippinerna, Malaysia och Indien och antalet visningar på Youtube ökar stadigt. Just i dessa länder är spelet oerhört populärt.

– Det är en rätt mäktig känsla när man ser folk som gör egna versioner av låten, berättar Julia. Man kan bli tårögd ibland när man ser en otroligt fin stråkversion av den som nån lagt ner massor av tid på att göra.

Miljontals människor runtom i världen sitter alltså och spelar PUBG utan en aning om att det är två svenskar som ligger bakom musiken. Samtidigt sitter Julia och Anton i sin studio på södermalm och är ytterst medvetna om hur många som dagligen hör deras låt.

Uppdaterad
Publicerad
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget