Rekordhettan kan komma till Sverige i sommar

April i år var den fjärde varmaste aprilmånaden som uppmätts i världen någonsin, konstaterar EU:s klimatövervakningsprogram. Orsaken kan vara att vi befinner oss i början på vädefenomenet El Niño.

Spanien drabbat av svår torka.
Spanien drabbat av svår torka.

Den fjärde varmaste aprilmånaden som någonsin uppmätts i historien, det konstaterar EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus (C3S). I sydvästra Europa låg temperaturerna högt över genomsnittet. Det var framförallt Spanien och Portugal som noterade de mest extrema temperaturerna.

”April innebar exceptionellt varma temperaturer i Spanien och Portugal, vilket åtföljdes av extremt torra förhållanden”, skriver Samantha Burgess, vicechef vid C3S.

Övergång till El Niño

Samantha Burgess är vicechef vid C3S, hon menar att det här kan vara början på övergången till det så kallade El Niño-fenomenet.

”Förutom den sydeuropeiska värmeböljan observerades temperaturer över genomsnittet över östra ekvatoriala Stilla havet, vilket är ett tidigt tecken på en potentiell övergång till El Niño-förhållanden som ofta leder till varmare globala temperaturer.”

Klimatförändringar kan förstärka El Niño

En studie som gjorts av forskare från Kina och USA visar att klimatförändringarna kan ha en förstärkande effekt på El Niño. När medeltemperaturerna på jorden ökar så blir det naturligt att El Niño trappar upp temperaturen ännu mer.

Sverige kan få rekordhet sommar

Den senaste starka perioden av fenomenet varade mellan år 2015-2016 i Sverige, och det räknades som ett av de varmaste åren om man jämför med de senaste 150 åren.

El Niño kan ge Sverige en rekordvarm sommar.
El Niño kan ge Sverige en rekordvarm sommar.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget