Polisens missar före skoldåden avslöjas

En tidigare hemligstämplad rapport avslöjar polisens missar. Kopplingen mellan pojkarna som genomförde olika skolattacker i Skåne ”föll bort”.

I Eslöv och Kristiansstad attackerade två elever skolor – med syftet att döda.

De båda pojkarna som utförde dåden var vänner, vilket polisen kände till. Den informationen ”föll bort” mellan de olika polisområdena. Detta avslöjades genom att P4 Malmöhus tog del av en tidigare hemligstämplad rapport under arbetet med granskningen ”Skolattackerna” i P1.

– Det är inte korrekt att det föll bort. Men ska man vara kritisk, kunde man haft mer kontakter, säger biträdande regionpolischefen Jarl Holmström i en kommentar till radion.

2021 gick en maskerad 15-åring, klädd i ”stridsliknande” kläder till attack med knivar och pistolliknande föremål på en skola i Eslöv. Ett halvår senare attackerade en knivbeväpnad 17-åring en elev och en lärare på NTI-gymnasiet i Kristianstad.

Att den äldre vännen i Kristianstad fascinerades av våld och vapen kom fram under ett förhör efter den första skolattacken. De satte inte in samma förebyggande arbete för 17-åringen som det som pågick runt 15-åringen i Eslöv innan attacken. Istället litade polisen på att föräldrarna skulle klara av att ta hand om honom.

I en intervju med Sveriges Radio säger biträdande regionpolischefen Jarl Holmström att han inte tycker att polisen felbedömde pojken som utförde skoldådet i Kristianstad.

Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i polisregion Syd.
Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i polisregion Syd.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget