Nytt verktyg för att spåra Sveriges fästningar

Statens Veterinärmedicinska Anstalt lanserar ett nytt webbverktyg för att identifiera Sveriges fästningsarter och utbredning, med hjälp av information från allmänheten.

Verktyget syftar till att identifiera fästingarter och deras utbredning i landet.
Verktyget syftar till att identifiera fästingarter och deras utbredning i landet.

Rapportera din fästing.

”Vi behöver hjälp från allmänheten att rapportera in fynd av fästingar”, så lyder det på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) hemsida. Ett nytt webbverktyg har lanserats av SVA för att identifiera Sveriges fästningarter och deras utbredning.

– Många känner ett obehag och man vill såklart inte drabbas av sjukdomarna som fästningar kan orsaka. Det här engagerar, och nu hoppas vi att många vill bidra till den här insamlinge, säger forskaren Anna Omazic i ett pressmeddelande.

Rapportera Fästning har tagits fram inom ett forskningsprojektet IDAlert, som fokuserar på den ökade risken för sjukdomar som sprids mellan djur och människor när klimatet förändrats. Ett av målen med projektet är att öka beredskapen gällande nya fästningsburna infektioner och för att identifiera nya arter i Sverige.

”Exotiska fästingar som påträffas i Sverige bidrar till ökad risk för att djur och människor kan bli smittade av fästingburna parasiter, bakterier och virus som i dag inte förekommer i Sverige”, förklarar SVA.

Så här går det till

1. När du hittar en fästing på sig själv, i naturen eller på ett djur så klickar du in på webbverktyget rapporterafastning.sva.se och därefter väljer du den bild som mest liknar den fästning som du hittat.

2. Fyll i information om vart du har hittat fästningen, samt vart i landet du gjorde fyndet. Ta sedan ett foto på fästningen och ladda upp bilden via webbverktyget.

3. Klart!

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget