Trots att nästan alla tycker surströmming luktar äckligt anses det vara en delikatess i Sverige. Att man gillar olika mat världen över anses bero på att vi tillhör olika kulturer. På samma sätt har man trott att vi gillar (och ogillar) olika lukter beroende på var vi kommer ifrån. Men en ny studie visar att det inte stämmer – i världens alla hörn anses fotsvett lukta illa och vanilj dofta gott.
I studien har man undersökt 235 personer från olika kulturer – människor som bor i skogen, vid havet, i berg och i städer. Tanken var att undersöka människor som befinner sig i olika ekologiska system och som därför troddes ha olika erfarenhet av lukt. Försökspersonerna fick rangordna tio lukter efter hur väl de tyckte att det doftade.
Vanilj ansågs dofta godast
En av de tio lukterna var vanillin, molekylen som finns i vanilj, och som hamnade i topp. Tvåa kom en molekyl som luktar som persika och på tionde och sista plats kom isovaleriansyra som återfinns i bland annat fotsvett, men också äppeljuice och ost.
Artin Ashamian, en av forskarna bakom studien, menar att en trolig anledning till varför vi tycker att vissa saker doftar gott medan andra luktar dåligt är för att sådan kunskap hjälpt oss överleva genom evolutionen. På så vis kan våra hjärnor ha programmerats.
- Vi vet nu att det finns en universell luktperception driven av molekylens struktur, säger Artin Ashamian till TT.