Nyligen presenterades rapporten ”Urban Mobility Readiness Index 2022” under ett seminarium på Stockholms handelskammare.
Rapporten är framtagen av det amerikanska kunskapsföretaget Oliver Wyman Forum i samarbete med University of California, som har undersökt kollektivtrafiken i 60 länder världen över.
Rapporten mäter bland annat andelen resenärer i kollektivtrafiken, andelen elfordon, infrastrukturen, täthet mellan stationer och hållplatser, samt effektivitet.
På första plats hamnar San Francisco följt av Stockholm på andra plats. Stockholm får framför allt beröm för sitt täta kollektivtrafiksystem med många anslutningar och för sin effektivitet.
Kommunikation är största problemet
SL, företaget som ansvarar för Stockholms lokaltrafik, blir dock ofta kritiserade för bristfällig kommunikation och problem med inställda avgångar.
- Asså jag skulle säga att det är väldigt bra men ibland kan det vara väldigt jobbigt att inte få notiser om att tåget kommer försent, säger Sara, 16 år, från Vårby Gård.
Malte och Erik från Tyresö, 16 respektive 17 år, tycker också att SL är bra men att inställda och försenade avgångar är ett återkommande problem.
- Det är ofta förseningar, framför allt för mig som åker buss varje dag, och ibland är det bussar som inte åker över huvud taget, säger Malte på skolgården utanför Värmdö Gymnasium.
- Samtidigt är det rätt smidigt, man kan ta sig till många ställen, inflikar Erik.
Malte fortsätter:
- Ofta när det är förseningar och inställda bussar så brukar det inte kommuniceras ut på appen riktigt. Det är ett stort problem, det blir svårt att planera liksom.
Detta problem känner även Elias, 16 år, från Gröndal igen.
- Det framgår inte särskilt klart om någonting ställs in eller att det kan finnas vissa störningar.
Appen räcker inte till
I SL-appen finns det en flik som heter ”Trafikläget och störningar”. Där uppdaterar SL när exempelvis pendeltåget utsätts för spårfel eller när hållplatser är indragna på grund av vägarbete. Men den sortens uppdateringar som många ungdomar vill ha, med notiser direkt till mobiltelefonen, finns för nuvarande inte.
Claes Keisu, presskommunikatör på SL, menar att sådan direktrapportering i nuläget är svår att genomföra eftersom SL:s dagliga mängd avgångar är för många och att den sortens uppdateringar därför är för krävande.
- Vi har över 50 000 avgångar om dagen, det är helt enkelt inte möjligt, säger Claes Keisu till Läget över telefon.
Trots de problem med SL som många ungdomar upplever tycker de flesta tillfrågade att kollektivtrafiken i övrigt är väldigt bra – särskilt vad gäller utformningen av och mängden bussrutter samt tågnätens omfattande storlek.