Nu är mannen påväg till seansen

New Age och spiritualitet har varit en kvinnlig arena på utgång, men nu råder en renässans bland unga där även männen börjat intressera sig.

–Det stora skiftet skedde ändå ganska nyligen, det har förstås alltid funnits ungdomar som håller på med spiritualitet men nu har det blivit mycket mera. Även männen har börjat hitta hit, säger mediet Vendela Cederholm, 70.

Mediet Vendela Cederholm, 70, gestikulerar under en seans för att framföra den andra sidans budskap.
Mediet Vendela Cederholm, 70, gestikulerar under en seans för att framföra den andra sidans budskap.

I en bokhandel har en liten grupp personer samlats för en seans. Bokhyllorna reser sig från golv till tak för att forma en labyrint som leder in till rummet som ska seansen ska hållas i. Väl inne i dunklet så lyser stearinljus upp förväntansfulla ansikten. När alla suttit sig ner kommer ännu en person in. Hon heter Vendela Cederholm och är här för att kontakta den andra sidan.

Under seansen så pekar Vendela ut en person som ska få ta emot ett meddelande från de döda. Avsändaren kan vara allt från en bortgången mamma till en okänd släkting från långt tillbaka i tiden. De meddelanden som den andra sidan vill förmedla varierar också, en lyckönskning såsom ”du är inte ensam” eller en uppmaning såsom ”du borde köpa nya skor” hörs båda under seansen.

Inne i rummet är alla kvinnor och över 30, men enligt Vendela är detta på väg att ändras:

– Idag är det så öppet, det är en annan tid. När jag började så var det omgärdat av så mycket fördomar, man var betraktad som väldigt konstig.

Inne i bokhandeln som passande nog heter Boklabyrinten 
hålls en seans planerad av WET (en mötesplats och plattform för kvinnor).
Inne i bokhandeln som passande nog heter Boklabyrinten hålls en seans planerad av WET (en mötesplats och plattform för kvinnor).

”Unga människor tycker inte att det är ett dugg konstigt”

Vendela är veteran inom sitt område med 28 års erfarenhet, hon har medverkat i De okända och skapat sin egna akademi för medium. Hon kallar sitt yrke för ett kall och berättar att attityden ändrats mycket över åren.

– Det där har ändrat sig nåt enormt. Folk säger helt öppet ”ja mitt medium sa…”, unga människor tycker inte att det är ett dugg konstigt.

New Age och spirituella sammanhang har enligt Vendelas erfarenhet länge varit kvinnodominerade men hon tror att även denna status är under förändring.

– Män har ju också frågor om livet och det (New Age- spiritualitet) ligger nog närmare för många. Vi lever i ett väldigt individualistiskt samhälle och då vill man ha en egen upplevelse, en egen livsåskådning och ett eget sätt att tro.

Unga på stan tycker till

Emilia Gustafsson, 18, och Carolina Frisk Garcia, 19, har suttit sig på en parkbänk på Odenplan för att äta glass. De tycker att spiritualitet och seanser känns både spännande och lite läskigt. Båda tjejerna nickar instämmande på frågan ifall de känner någon som tror på spiritualitet:

– Jag vill själv typ tro på det men vet inte om jag gör det fullt ut, säger Emilia.

– Vi har vänner som tror på sånt, kristaller och energier, berättar Carolina.

Från vänster: Emilia Gustafsson, 18, och Carolina Frisk Garcia, 19.
Från vänster: Emilia Gustafsson, 18, och Carolina Frisk Garcia, 19.

In på en gata kommer tre ungdomar gåendes. En av dem, Viktor Thorebäck, 16, berättar att de existentiella frågorna i det spirituella intresserar honom. Hans kompis Dominika Tomaszewski, 17, instämmer:

–Jag tycker att det är intressant, det finns inget korrekt eller tydligt svar på om det är sant eller inte och det tycker jag är spännande. Jag har en kompis som i alla fall säger sig vara ett medium, hon har ”the curse” så att säga men de som hon kontaktar är mest inom hennes familj, säger Dominika.

Från vänster: Connor Hjern, 17, Dominika Tomaszewski, 18. Viktor Thorebäck, 16, avstod bild.
Från vänster: Connor Hjern, 17, Dominika Tomaszewski, 18. Viktor Thorebäck, 16, avstod bild.

New Age i en ny tid

Johan Björk, 52, har magisterexamen i religionskunskap och har studerat psykologi, han har ett specialintresse för New Age och spiritualitet. Enligt Johan  råder en, för honom, oväntad renässans inom New age bland unga som han nu i efterhand tror kan bero på den influencer kultur som vi lever i.

– Den stora ekonomiska industri som finns bakom New age rörelsen har hittat en ny målgrupp, alltså unga kvinnor. Profiler såsom Gwyneth Palltrow har drivit in mycket nya människor som i sin tur inspirerar via nya medier som den äldre generationen inte har tillgång till.

Johan Björk, 52, är intresserad av människans andlighet och vart det behovet tar vägen någonstans i ett sekulärt samhälle.
Johan Björk, 52, är intresserad av människans andlighet och vart det behovet tar vägen någonstans i ett sekulärt samhälle.

Johan berättar, precis som Vendela, att även män börjat ta sig in i New Age kretsarna. Fast Johan pekar också på hur vissa av männen ändrar New Age rörelsen till att bli något annat. Där männen tar rollen som ”den starka krigaren” som ska försvara den ”kvinnliga urmodern”. Platta strukturer och mjuka värden som kärlek och gemenskap byts ut till kraftuttryck och tydliga hierarkier.

– Jag tror att män hittar in i New Age just nu på grund av polariseringen som vi ser i samhället mellan män och kvinnor, en vilja att mötas någonstans med tydliga stereotypiska könsroller, säger Johan.

Ämnen i artikeln
Mer om: New Age i en ny tid
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget