Narkotikasmuggling i lastbilar: Företag ovetande om gömda droger

RIMFROST KROKSBÄCK/HOLMA MALMÖ. Foto: Johan Nilsson/TT

Transportföretag i Sverige utnyttjas av kriminella för att smyga in narkotika i landet, och oftast är företagen omedvetna om sin delaktighet i denna olagliga verksamhet. Tullverket, Handelskammaren och Länsstyrelsen i Skåne beslutat att utbilda företagen.

Sveriges Radio rapporterar att kriminella utnyttjar transportföretag för att smyga in narkotika i landet. Transportföretagen är ofta inte är medvetna om att de är en del av denna olagliga verksamhet. För att tackla denna utmaning har beslut tagits om att företagen ska genomgå utbildning.

Narkotikan som hittas av tullen är i största del gömd i samma lastbilar och container som lagliga varor.

Tullverket narkotikabeslag.
Tullverket narkotikabeslag.

Tullverket rapporterar att de beslagtog mer än tre gånger så mycket kokain förra året jämfört med året innan. Totalt stoppade myndigheterna 822 kilo kokain under 2022, jämfört med 261 kilo året innan.

Vi ser att många stora partier kommer in i övrigt legala laster, säger Johan Arvidsson, chef för Tullverkets underrättelseenheten Syd till Sveriges Radio.

Tullverket, Handelskammaren och Länsstyrelsen i Skåne står bakom den nya utbildningen som syftar till att hjälpa företagen identifiera tecken på narkotikasmuggling. Företagen kommer att utbildas för att känna igen varningstecken som indikerar att allt inte står rätt till, så att de kan agera och slå larm.

Det flödar in gods till Sverige från utlandet. Vi vet i dag inte vad det är vi transporterar. Vi får bokningar, det är it-lösningar och vi ser ofta inte varorna, säger Madeleine Stein, affärsutbildare på speditionsföretaget Begoma i Malmö till Sveriges Radio.

Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget