Två av de branscher som blivit allra hårdast utsatta i och med coronakrisen är restaurang- och handelsbranschen. Många av de som arbetar inom dessa branscher är just unga människor. Läget har därför pratat med två personer som arbetar inom restaurang och handel och hur de har hanterat coronakrisen.
Millenniegenerationen står ansikte mot ansikte med corona
Millennierna är den trygga generationen. Aldrig någonsin under sin uppväxt har de upplevt en större samhällskris utan ständigt sett välstånd och välmående växa i samhället. Så kom corona och drabbade alla – även millenniegenerationen. Så vad har corona haft för inverkan på deras krisbedömning? Har de blivit mer medvetna om att livet inte alltid är en dans på rosor?

När corona började komma till Sverige slog det dig då att din bransch är extra utsatt?
– I början hade jag en generellt positiv inställning och jag trodde inte att corona skulle påverka mitt jobb. När corona sedan kom till Sverige blev jag orolig och insåg att restaurangbranschen skulle drabbas hårt och att många skulle förlora sina jobb.
Var du med i a-kassan, facket eller båda innan corona kom till Sverige?
– Nej, jag var inte med i något av dem. Jag kände inte att det behövdes. Men när corona kom till Europa så gick jag med i facket direkt.
Hade du någon form av ekonomiskt skyddsnät innan corona, till exempel sparpengar?
– Jag var inte speciellt väl förberedd ekonomiskt inför corona. Jag hade knappt några sparpengar. Jag hade kanske klarat mig någon månad sen skulle det ha varit kört. Jag kommer i framtiden garanterat alltid att ha en buffert med pengar.
– Corona har gjort så att mitt risk-tänk har vidgats kring kriser som vi människor kan stå inför. Jag kommer därmed i framtiden vara bättre förberedd både ekonomiskt och mentalt, säger Edwin Bruxe.

När corona började komma till Sverige slog det dig då att din bransch är extra utsatt?
– Ja, redan innan corona så hade det varit kämpigt för handels. När corona kom så blev jag orolig för min jobbsituation men jag började inte leta efter annat eftersom jag ändå pluggar samtidigt. Jag trodde dock aldrig situation skulle bli så illa så att jag skulle förlora jobbet.
Var du med i a-kassan, facket eller båda innan corona kom till Sverige?
– Jag var inte med i något av dem innan corona. Jag gick med i både a-kassan och facket lite innan jag blev uppsagd så ungefär runt samma tid som corona hade fått stor spridning i Sverige.
Hade du någon form av ekonomiskt skyddsnät innan corona, till exempel sparpengar?
– Jag hade lite sparpengar sedan innan men eftersom CSN är min huvudinkomst så har det inte varit livsviktigt. Jag kommer dock i framtiden att garanterat vilja ha mer sparpengar eftersom att det är skralt att bara leva på CSN.
– Jag känner mig mer medveten om vilka risker som finns i samhället och jag tror att jag nu är mer mentalt förberedd på de snabba omställningar som kan ske om något liknande skulle hända igen, säger Sara Hellman.










