En ny undersökning utförd av Akademikerförbundet SSR visar på hur barn och unga mått dåligt dåligt under coronapandemin.
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, har vid flera tillfällen pratat om "en förlorad generation". Nu understryker Sveriges skolkuratorer att svenska skolelever upplever en särskilt tuff tid just nu.
— Samhället riskerar att gå ur pandemin med en stor social skuld, uppger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR. Hon menar att problemet är större än för den enskilde individen. Även på samhällsnivå kommer vi märka av hur den unga generationen präglats av pandemin.
Till viss del handlar det om unga i alla åldrar som lider av olika former av depressioner, ätstörningar och självskadebeteende men majoriteten är nedstämda utan att förstå varför.
Undersökningen, som är gjord av Novus och baserad på intervjuer med 952 skolkuratorer, visar bland annat att tre av fyra elever är ledsna och deppiga utan att veta varför.
Distansundervisning och inställda fritidsaktiviteter gör att unga känner sig isolerade och ensamma.
18-åriga Elias Svensson går i andra året på gymnasiet. Nu har han studerat hemifrån i över ett år.
— Det blir väldigt tråkigt att gå hemma hela dagarna. Jag trodde aldrig att jag skulle sakna att gå upp tidigt för att ta mig till skolan.
Enligt Akademikerförbundet SSR:s undersökning upplever över 50 procent av Sveriges kuratorer att elever har mer frånvaro än tidigare och skjuter upp skolarbeten oftare.
— Jag har hamnat efter med ganska mycket. Det är mycket svårare att få hjälp i skolan och det känns som att man inte lär sig något längre.