Läkare visste om mordplan – gav permission ändå

Mannen som mördade sin exflickvän Anna i Järfälla 2017 fick permission trots att minst tre läkare och en sjuksköterska kände till mordplanen, skriver Göteborgs-Posten. Under dagen fick han elchocker- och sedan fick han nattpermission.

Danderyds sjukhus, där den nu dömde mördaren vårdades vid tiden för mordet
Danderyds sjukhus, där den nu dömde mördaren vårdades vid tiden för mordet

Den 3 maj 2017

25-åriga Anna mördas i sin bostad i Kallhäll Stockholm. Hon högs i ihjäl med flertal knivhugg, i lägenheten grips hennes 29-årige-ex-pojkvän som har permission från en låst avdelning inom psykiatrin.

Under mordet får SOS Alarm ett samtal från mördaren, medan hörs Anna i bakgrunden.

– Han har knivhuggit mig, jag kommer dö, skynda, säger Anna i larmsamtalet.

Ex-pojkvännen fortsätter att hugga Anna och när polisen kommer till lägenheten hittas hon död, med en ex-pojkvännen liggandes över henne.

I sambandet med gripandet förklarar mannen att han inte är psykisk stabil och att han under en tid har varit inlagt på psykiatrin. Han forsätter att berätta att han har varit deprimerad, självmordsbenägen och haft tankar att döda Anna.

Fick permission

29-åringen vårdades på psykiatrin på Psykiatrin Nordväst på Danderyds sjukhus. Under dagen får han elbehandling och samma kväll får han nattpermission. Läkarjournalen avslöjar att han vid flera tillfällen berättat om sina tankar om att döda sitt ex till personalen.

”Talar klart och mycket tydligt om sina tankar och planer. Talar om sin flickvän och hans frustration som han kände mot henne, när hon gjorde slut med honom”, står det i mannens journal som GP tagit del av.

Enhetschefen på avdelningen under tiden säger till polisen att man inte har noterat i hans journal vad han ska göra under sin permission.Trots det beviljades han permission på egen hand.

Mattias Månsson, chefsöverläkare och biträdande verksamhetschef vid Psykiatri Nordväst på Danderyds sjukhus, säger till GP att ansvaret ”faller tungt” på dem.

– Självklart borde all personal som var involverad i vården varit medvetna om att tankarna på att mörda sin före detta fanns hos den här patienten. Det är mycket anmärkningsvärt att det inte verkar ha tagits upp alls i samband med att han beviljades frigång, säger han.

Mannen dömdes senare till 18 års fängelse för mordet.

Ämnen i artikeln
Mer om: Våld i nära relationer
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget