Klädinitiativ hjälper studenter

Studentmössans roll i samband med firandet är ohotad, nästan samtliga studenter (95%) planerar att köpa en studentmössa enligt Svensk Handel.
Studentmössans roll i samband med firandet är ohotad, nästan samtliga studenter (95%) planerar att köpa en studentmössa enligt Svensk Handel.

Studenten kan bli en dyr historia. Det är studentmössa, kläder, flak och mottagning. Nu har Göteborgs stadsmission sträckt ut en hand, rapporterar Göteborgs-posten.

Studenter räknar med utgifter på ca 5300 kronor under studenttider, enligt Svensk Handels studentrapport. Men med allt inräknat - studentfester, presenter, skylt och extramaterial i form av studentkatalog och visselpipa uppgår kostnaden till ca 16 500 kronor visar en annan rapport från 2011.

Den skyhöga kostnaden skapar köpkrav hos många familjer. Det har fått skolkuratorer i Göteborg att larma.
- Skolkuratorerna berättade att det var ett problem och att det orsakade problem i familjer säger Eva Barron, samordnare på Göteborgs stadsmission.

Därefter tog Göteborgs stadsmission initiativet att samla in och dela ut studentkläder till unga och deras familjer. Såväl privatpersoner som företag har tillsammans bidragit med ca 500 plagg de senaste veckorna och ett 60-tal ungdomar har fått kläder som på plats har sytts upp för att passa dem.

Det är både balklänningar och examenskläder. Även studenternas familjer har fått kläder så de kan få känna sig fina på examensdagen.
- Ett syskon sa att det var den första finklänningen hon haft, säger Barron till Göteborgs-posten.

Än så länge verkar det bara vara en grej i Göteborg. Markus Haukkala, pressansvarig på Uppsala stadsmission säger till Läget via en telefonintervju att de inte har hört talas om initiativet och inte planerat något liknande.
- Men tack för idén, säger han och skrattar.

Likaså uppger Maria Von Sydow, pressansvarig på Stockholms stadsmission att de inte har något dylikt på gång.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget