Kaosartade scener i VM-finalen

Mikko Stig / TT
Mikko Stig / TT

Guld och glädjetårar förvandlades till förlust och silvertårar

VM-final. Finland mot USA. Övertid och klockan står på 12.30. Finlands Petra Nieminen skjuter in vad hela världen tror är ett historiskt mål och som gör Finland till världsmästare för första gången någonsin. Hjälmar, klubbor och handskar kastas och jublet vet inga gränser när Finland firar i klassisk hockeyanda. TV-puckshög och glädjetårar. Men glädjetårarna byts snabbt ut mot finsk frustration och förtvivlan. Domaren bestämmer att situationen ska videogranskas och domarteamet väljer sedan att döma bort målet. Ett kontroversiellt beslut i och med USA:s målvakt blev utvisad för tripping i samma situation. Ett domslut som förvirrar många experter.

Den finska experten Kaj Kunnas jämför finalförlusten med finska vinterkriget. Sportbladets Mats Wennerholm kallar det för ett justitiemord. Jenni Asserholt på SVT funderar på om det är ”ett politiskt beslut”. Matchen gick sedan till straffläggning som USA vann efter att Finlands Susanna Tapani missade den sista straffen.

En sak är säker, åsikterna går INTE isär efter den kaosartade finalen i hockey-VM där USA, efter många om och men, blev världsmästare för femte året i rad. Enligt Sportbladet ska Finland i efterhand lämna in en protest och det återstår att se om guldet stannar hos de amerikanska damerna.

Uppdaterad
Publicerad
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget