Intresset för krypto ökar trots börsras

Kin Cheung / TT
Kin Cheung / TT

Intresset för kryptovalutor har ökat de senare åren. Men på sista tiden har kryptobörsen rasat. – Jag tror inte att någon som är seriös kan uttala sig om det är smart att investera för tillfället. Säger kryptoexperten Gina Pari.

Kryptovalutor är en form av digital valuta som inte regleras av banker. Istället verifieras valutan genom ett decentraliserat nätverk på internet, även kallad peer-to-peer. Förespråkare för kryptovalutor menar att de underlättar transaktioner mellan köpare och säljare eftersom ingen tredje part likt en bank är nödvändig. De största kryptovalutorna är Bitcoin och Ethereum. Bitcoin skapades år 2009 av Satoshi Nakamoto och kom att bli den första stora kryptovalutan.

 Bitcoinkursen har visat röda nummer 7 veckor på raken, något som inte har hänt sedan 2014. Säger Gina Pari.

Gina Pari har investerat i krypto sedan 2013, och är grundare för Sweblocks och Bolivian blockchain association som specialiserar sig på kryptovalutor. Hon har dessutom tidigare jobbat för Safello AB som är Sveriges största mäklare för kryptovalutor.

– Jag tror inte att någon som är seriös kan uttala sig om det är ”smart” att investera för tillfället. Men för den som ändå vill ge sig in på marknaden så rekommenderar jag att vara medveten om riskerna, och följ seriösa informationskällor. Säger Gina Pari.

Gina Pari. Foto : Privat
Gina Pari. Foto : Privat

År 2011 var värdet på en Bitcoin mellan 1-30 dollar. Tio år efter, i november 2021 nådde marknadsvärdet för en Bitcoin nivåer över 68 000 dollar, vilket var det högsta värderingen någonsin. På senare tid har däremot börsen för kryptovalutor dykt. Enligt uppgifter från Coindesk.com så hade valutans värde sjunkit med 4.20 procent under onsdagen den 11e maj, och idag beräknas priset på en Bitcoin vara ungefär 300 000 sek.

Ökat intresse och kriget i Ukraina

För att köpa och sälja kryptovalutor så behöver man omvandla en traditionell valuta till krypto. Det kan man göra via kryptovalutabörser. De största företagen i världen är amerikanska Coinbase och det kinesisk-kanadensiska Binance, som numera är stationerad på Caymanöarna. I Sverige så är dock Safello AB ledande som kryptomäklare. Safello grundades av Frank Schuil, och hade år 2017 en omsättning på 4,4 miljoner kronor. År 2020 så omsatte Safello 317 miljoner kronor, vilket är en ökning på 7 204,5 procent.

DI rapporterade i mars att donationer strömmat in till Ukraina i form av kryptovalutor. En av orsakerna kan vara att den ukrainska regeringen vädjat på Twitter att de tacksamt tar emot donationer i form av kryptovalutor.

Vitalii Odnovol är 23 år och är verkställande chef på Vidma som är ett revisionsbolag  för kryptovalutor i Ukraina. Enligt honom så är fördelarna med att donera kryptovalutor många.

– Fördelarna med att donera kryptovalutor istället för traditionella valutor är att transaktionerna går snabbare och involverar mindre administrativt arbete. Dessutom så kan donatorn förbli anonym, då mottagaren enbart kan se en ip-adress, utan namn eller personlig information. Kryptovalutor möjliggör även att donatorn kan undgå att bli spårad av skattemyndigheter. Exempelvis, om en person donerar en större summa, så kan inte en myndighet se vart personen ifråga har fått kryptovalutan ifrån. Säger Vitali Odnovol.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget