Han tjänar mer på att skriva dikter på gatan än som lärare

På en av New Yorks myllrande gator sitter Jay. Han är utbildad lärare med sex års arbetserfarenhet men trots detta så sitter han inte ett klassrum, utan här på asfalten.

–Jag insåg att jag tjänade mer på att skriva dikter än på att vara lärare, säger han.

Poeten och läraren Jay sitter i vårsolen och skriver dikter på beställning. Han frågar om vilket ämne du vill ha en dikt om och sedan kör han igång.
Poeten och läraren Jay sitter i vårsolen och skriver dikter på beställning. Han frågar om vilket ämne du vill ha en dikt om och sedan kör han igång.

Jay, 28, har två skrivmaskiner framför sig och en skylt med texten ”Dikter- två dollar styck”. Folk stannar och tittar intresserat, flera bestämmer sig för att ställa sig på kö för att få chansen att själva köpa en dikt.

–Jag har skrivit dikter hela mitt liv, säger Jay och förklarar att hans inspiration kommer ifrån det dagliga livet och iakttagelser han gör.

Idag har han en vän med sig som sällskap, Meghan, 25. Hon läser en kurs i antropologi, alltså läran om människan och kulturer. Meghan berättar att hon sett poeten Jay på gatan och blivit intresserad av att intervjua honom.

–Jag köpte en dikt av honom och frågade om jag kunde använda honom som intervjuperson till en grej i skolan. Men idag är jag här och bara hänger, säger hon och skrattar.

Jay skriver en dikt till vännen Meghan.
Jay skriver en dikt till vännen Meghan.

Jay rör upp starka känslor med hans skrivande

Jays fingrar flyger över knapparna på skrivmaskinen, dikten som skrivs just nu är till vännen Meghan. När han fyllt ett helt blad med text så drar han pappret ut ur maskinen och räcker över det till henne.

Meghan går till skuggan för att läsa dikten ifred, när hennes ögon rör sig från vänster till höger över pappret börjar hon le samtidigt som tårar börjar rulla ner för hennes kinder. När Meghan kommer tillbaka så säger hon skämtsamt till Jay: ”hatar dig för det där!”

Ingen behöver alltså tvivla på Jays skrivarkunskaper.

Poesi är inte Jays ända passion, han tyckte även mycket om läraryrket säger han.

–Det fantastiska för mig var inte när barnen förstod ekvationer eller liknande, utan relationerna och tilliten som byggdes upp allt eftersom. Eller när en elev hittade glädjen i skrivande. En gång kom det ett barn och sa ”sms är lite som dikter” och så kan det ju absolut vara!

Jay, 28 och vännen Meghan, 25.
Jay, 28 och vännen Meghan, 25.

Stress och besvikelse inom läraryrket

Miljonfrågan är därför vad som fått Jay att sluta på ett jobb som han i grunden gillade. Han är som han säger inte en person som dansar efter pengar. Han förklarar vad som bidrog till hans beslut:

–Stressen blev för stor, man han hann inte med allt man ville och till slut övervägde det negativa det positiva.

Jay är inte ensam om att känna såhär. I en rapport gjord 2022 av The Economic Policy Institute så fastställs en utbredd brist på lärare i USA. Inte på grund av en brist på utbildade lärare. Utan på grund av en brist på lärare som faktiskt vill jobba som lärare.

En av de stora anledningarna till detta är stress. 43% av lärare som valt att sluta på sitt jobb beskrev anledningen som följande: ”Stressen och besvikelsen i läraryrket var inte värt det”.

Jay skrev under 2021 klart hans första diktsamling och säljer nu böckerna här på gatan.
Jay skrev under 2021 klart hans första diktsamling och säljer nu böckerna här på gatan.

40 dikter per dag räcker för att han ska tjäna lika mycket som en lärare

Sedan så måste elefanten i rummet såklart uppmärksammas: pengarna. Hur kan man tjäna mer på att sälja dikter för två dollar styck (cirka 20 kr) än på ett jobb som kräver fyra års högskoleutbildning?

Jo, medellönen för en lärare i USA är ungefär 28 700 kr i månaden. För att Jay ska tjäna samma summa så behöver han endast skriva cirka 40 dikter per dag.

”Både fantastiskt och sorgligt”

På frågan om vad Jay tänker om att han tjänar mer här på gatan än om han jobbat kvar i skolan så säger han att det är både sorgligt och fantastiskt:

–Fantastiskt för att jag kan göra det här som jag älskar, men sorgligt såklart för alla lärare och framtiden

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget