Gymnasievännerna upptäckte hajslakten

Valdemar Klemming i Lysekil hamn och några av de döda hajarna som vännerna fiskat upp.

Valdemar Klemming och hans klasskamrater upptäckte massvis av hajar och rockor som flöt runt i Lysekils hamn. De flesta döda men några fortfarande vid liv. Någon hade dumpat dem där strax innan deras upptäckt.

Nu har man hittat färgrester på hajarna som brottsutredare tror kan kopplas till den båt som dumpat djuren. Men Valdemar hoppas att fallet ska leda till mer än att gärningsmannen åker fast.

Det var en lördag i slutet av mars i år då Valdemars klasskompisar från Marinbiologiska linjen på Gullmarsgymnasiet ringde honom och berättade att de sett döda hajar i hamnen i Lysekil.

–  När de ringde trodde jag att det kanske var en, två hajar. Men när jag kom ner till hamnen och såg proportionen, att man överallt såg de här vita magpartierna hajar har och att det låg rockor på botten, kände jag bara ilska och frustration, säger Valdemar Klemming.

Valdemar och hans kompisar tog bilder på vad de såg och la upp på Facebook. Det såg undervattensfilmaren Tobias Dahlin och tog kontakt med Valdemar.

– Jag körde upp till Lysekil och träffade Valdemar som visade mig platsen och så hoppade jag i för att filma. Det jag möttes av var groteskt, surrealistiskt. Värre än jag hade väntat mig. Det var hajar och rockor som bitvis låg i drivor, vissa fortfarande vid liv. Man kunde se att de andades, och vissa gjorde tafatta försök till att simma, säger Tobias Dahlin.

1 min
Tobias Dahlins film från hamnen i Lysekil.

Tobias Dahlin filmmaterial publicerades via Deep Sea Reporter och fick sedan stor medial spridning. Bland djuren fanns Pigghaj och Knaggrocka, båda fredade fiskarter som direkt måste släppas tillbaka i havet om man får upp dem. Eftersom djuren dumpats i hamnen, långt ifrån havs där de fiskats, har en utredning om brott mot fiskelagen inletts.

– Det är en ganska omfattande utredning där vi använt oss av forensiska metoder för att få fatt på den misstänkte. Till exempel har man vid statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala obducerat några av hajarna och då hittat färg som också finns på några av de fiskebåtar som kan misstänkas i Lysekils hamn, säger åklagaren och förundersökningsledaren James von Reis.

– Vi tror att gärningsmannen eller gärningsmännen är yrkesfiskare. Sån här bifångst får man bara genom trålning.

Att tråla är en av de vanligaste fiskemetoderna i Sverige och globalt. Det är en effektiv och lönsam fiskemetod där man låter ett stort nät dras efter båten, vid bottentrålning längst med havsbottnen. Men det är en metod som under många år ifrågasatts ur miljö- och djurrättssynpunkt eftersom den river upp havsbotten och stör eller dödar djuren som lever där. En av trålningens konsekvenser är bifångst, det vill säga fiskar som kommer med ”på köpet”.

– När ett djur hamnar i en trål kan man nästan säga att det är dödsdömt. Många av de här hajarna vi hittade i hamnen hade brutna ryggrader, och då när de inte kan röra sig ligger de och drunknar successivt, säger Valdemar Klemming.

– Marint liv omfattas inte av djurskyddslagen, vilket betyder att hajar juridiskt sett inte kan utsättas för djurplågeri. Men jag tycker det är extremt fel, och jag hoppas att det här kan leda till en förändring av det.

En av hajarna som fortfarande andades men som var för skadad för att simma.

Tobias Dahlin hoppas på att den mediala uppmärksamheten fallet om hajarna i Lysekil fått kan leda till en förändring om lagarna för trålning.

– Inte ens i våra marina skyddsområden är det bottentrålningsförbud, som i Gullmarsfjorden här på västkusten till exempel, en av världens äldsta marina skyddsparker. Det är sjukt, egentligen, säger han.

Valdemar Klemming håller med. Även om han vill att den skyldige till dumpningen av djuren i Lysekils hamn får sitt straff betonar han att det han framförallt vill åstadkomma genom att prata med media är att fler förstår vad trålfiske innebär.

–  Jag hoppas i alla fall att det här kan leda till skärpta lagar kring hur trålfiske får skötas. Men det bästa enligt mig hade varit att förbjuda trålning helt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...

Yrket som vill verka utan att synas

Läget har träffat personen som verkar utan att synas, domaren.

Skärpt säkerhet i Skaraborgs tingsrätt

På måndag införs säkerhetskontroller i Skaraborgs tingsrätt.

Falsk leg - vanligt men farligt

Krim Vad händer om man åker fast? Alma, 22-år, berättar.

Bartender misstänks för brott mot alkohollagen

Krim Efter en tillsyn av polisen förra helgen misstänkts en bartend...

Underliga lagar på sommarsemestern

Krim Läget listar annorlunda lagar i länderna svenskar älskar att åka till.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...