Gammalt konstgräs återanvänds för att rusta upp grusplaner.

Fotbollsplaner som används för elitspel har en beräknad livslängd på tre år. Men i Stockholm har man hittat en möjlighet att återanvända konstgräset.

Elitgräset på Kanalplan kan en dag hamna på en grusplan likt Högdalen BP.
Elitgräset på Kanalplan kan en dag hamna på en grusplan likt Högdalen BP.

Fotbollsplaner kan vara knepiga att sköta om. Mattan i naturgräs på nationalarenan Friends Arena måste bytas ut lika ofta som det arrangeras popkonserter och påcTele 2 arenas konstgräs får spelarna stora skrapsår varje gång de faller i backen. Som om det inte var nog så tål den inte heller vatten.

Den normala livslängden för en konstgräsplan är tio år. Men spelas det elitfotboll på den så sjunker den till tre. Då måste mattan bytas för att hålla kvalitén för det snabba spelet.

Men vad händer då med den gamla mattan?

Återanvänds för breddidrott

I Stockholm, där det är brist på konstgräsplaner, har man hittat en lösning för att återanvända elitgräset. I stället för att låta det ligga och damma i ett bortglömt förrådsutrymme så har stadens fotbollsförbund startat flera projekt som går ut på att rusta upp gamla grusplaner med gräset. För breddidrott bedöms det nämligen fortfarande som fullt speldugligt. Andrea Möllerberg, distriktschef på Stockholms Fotbollförbund, förklarar att initiativet har flera fördelar.

-Vi har ett konstgräs som fortfarande fungerar för breddidrottare. Då försöker vi hitta ytor att rusta upp främst för att öka antalet spelytor. Men det blir också ett hållbarhetsarbete.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget