E-sportens ungdomar får vara med – nu medlemmar i Riksidrottsförbundet

E-sporten får vara med. Förra helgen godkändes Svenska e-sportsförbundets ansökan till Riksidrottsförbundet, emot Riksidrottsstyrelsens rekommendation. Nu inkluderas e-sporten i idrottsrörelsen.

–E-sport är lika mycket sport som schack är, säger e-sportaren Marcus Åsbom.

Marcus Åsbom har alltid varit intresserad av e-sport.
Marcus Åsbom har alltid varit intresserad av e-sport.

E-sport räknas nu som en idrott i Sverige. Efter sex års avslag blev, under Riksidrottsmötet 28 maj, Svenska e-sportförbundet medlemmar i Sveriges Riksidrottsförbund.

Tidigare i vår rekommenderade Riksidrottsstyrelsen att ansökan skulle avslås. Styrelsen menade att Svenska e-sportförbundet inte hade kontroll över utövarreglerna. Utan att de kontrollerades av spelens tillverkare. Styrelsen ansåg också att det inte var tydligt vilka spel som skulle vara en del av Svenska e-sportförbundets verksamhet.

Inkludera e-sportens ungdomar

Men under mötet röstades alltså Riksidrottsstyrelsens rekommendation, som i vanliga fall brukar väga tungt, ner. Specialidrottsförbunden röstade för ett godkännande med motiveringen att inkludera e-sporten och dess ungdomar.

En av ungdomarna som nu inkluderas i Riksidrottsförbundet är Marcus Åsbom, 17 år. Till sommaren avslutar han sitt andra år på skolan LBS Stockholm Norra. Han går det estetiska programmet med e-sport som huvudfokus.

–Helst skulle jag vilja bli proffs inom det spelet jag spelar nu. Annars skulle jag vilja jobba runt det, med event till exempel, säger Marcus Åsbom.

E-sporten växer

Trots att e-sporten länge stått utanför Riksidrottsförbundet har branschen växt. Enligt BBC:s senaste beräkningar kommer industrin vara värd 18 miljarder år 2025.

–Just nu växer det överallt. I USA lärs det ut på universitet och skolor ger ut stipendium för att det ska kunna fortsätta växa. Här i Europa är det många länder som fortsätter utveckla sin e-sport. Det är fler än någonsin som spelar, säger Marcus Åsbom.

Matilda Senewiratne
Matilda Senewiratne

Även i Sverige bedrivs utbildningar inom e-sport. Matilda Senewiratne är biträdande rektor på Sommenbygdens folkhögskola i Tranås och kursansvarig för e-sporten. Till hösten börjar deras eftergymnasiala utbildning inom e-sport. Den riktas mot dem som vill satsa på e-sporten som ett yrke.

 –Vi har fler sökande. Antalet har ökat men framför allt är det större variation bland dem som söker till oss. En del har läst e-sport på gymnasiet, andra har redan kontrakt och spelar i lag, säger Matilda Senewiratne.

En återkommande kritik mot e-sporten är att den inte innefattar fysisk aktivitet. Svenska e-sportförbundet bemötte detta i sin ansökan. De menar att e-sporten liknar många andra sporter. Det håller Marcus Åbom med om.

–Jag tycker det är likt schack. Det är liknande gällande strategi och de tränar ungefär lika mycket fysiskt. E-sport är lika mycket sport som schack är, säger Marcus Åsbom.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget