Alla ser det inte som en sport, e-sporten. Men med tränare, analytiker, cuper och mästerskap växer e-sporten världen över.
Marcus Åsbom är 17 år och kommer till sommaren avsluta sitt andra gymnasieår. Han går det estetiska programmet på skolan LBS Stockholm Norra. Hans program har e-sport som huvudfokus. Med intresset och utbildningen hand i hand är det något han hoppas kunna fortsätta med.
– Helst skulle jag vilja bli proffs inom det spelet jag spelar nu. Annars skulle jag vilja jobba runt det, med event till exempel, säger Marcus Åsbom.
För e-sporten är mer än själva spelandet, något som alla kanske inte vet. Det är en jättebransch som hela tiden blir större. Enligt BBC:s senaste beräkningar kommer industrin vara värd 18 miljarder till 2025.
Att utbilda sig inom e-sport
Trots framfarten för e-sporten är inte utbildningsalternativen inom sporten särskilt många, iallafall inte i Sverige. Men några utbildningar finns. På Sommenbygdens folkhögskola i Tranås erbjuds både gymnasial och eftergymnasial utbildning inom e-sport. Där den eftergymnasiala utbildningen riktar sig mot de som vill satsa på e-sporten som ett yrke.
Matilda Senewiratne är biträdande rektor på skolan och kursansvarig för e-sporten.
– Hälften av tiden läggs på spelandet. Du får du utveckla dig som spelare och utveckla dina speltekniker. Den andra häften handlar om hållbarheten runt om. Alltså om sådant som näringslära, fysträning och idrottspsykologi.
Ansökan till Riksidrottsförbundet
Svenska e-sportförbundet har under lång tid jobbat för ett medlemskap i Riksidrottsförbundet. Tidigare i vår föreslogs, av Riksidrottsstyrelsen, att deras ansökan skulle avslås. En del av det beslutet grundar sig i att utövarreglerna för spelen inte kontrolleras av Svenska e-sportförbundet, utan av tillverkarna av spelen. På samma sätt har Svenska e-sportförbundet i förväg inte bestämt vilka spel som är en del av deras verksamhet. Det gör det svårt att se om kriterierna för ett medlemskap uppfylls. Både för dagens spel och för framtida.
Trots detta växer alltså sporten. Både när det kommer till pengar och antal spelare. Marcus Åsbom, som följer utvecklingen, tror att e-sporten bara kommer blir större och större.
– Just nu, gällande det jag håller koll på, växer det överallt. I USA lärs det ut på universitet och skolor ger ut stipendium för att det ska fortsätta växa där. Här i Europa är det många länder som fortsätter utveckla sin e-sport. Just nu är det fler än någonsin som spelar. Det är samma sak i Asien.
Jobba med e-sport
När e-sporten fortsätter spridas, både till spelare och tittare, blir också möjligheterna att jobba inom branschen större.
– Inom e-sportvärlden är det inte bara som spelare det går att jobba. Tvärtom behövs det också domare, arrangörer och de som jobbar med marknadsföring eller företagsekonomi. Det är massa yrkesgrupper som växer fram nu inom e-sporten, säger Matilda Senewiratne.
Men trots att utvecklingen inom e-sporten inte visar några tecken på att stanna av finns det fortfarande ett visst motstånd. Eller iallafall en oförståelse kring e-sporten som ett yrke.
–Jag tror att för folk som inte vet så mycket om e-sport, verkar det väldigt overkligt att man kan jobba med det, säger Marcus Åsbom.
Även Matilda Senewiratne känner igen oförståelsen, framför allt i den lite äldre generationen.
– Många blir fortfarande väldigt förvånade över att man kan utbilda sig inom det här, iallafall bland de som är 30 år och uppåt. Det är annorlunda bland tonåringar, de blir inte alls förvånade. Ju mer framträdande e-sporten blir, desto mer tror jag att man kommer förändra synen på den.