Förslag: krogar ska redovisa köttursprung

Livsmedelsverket föreslår att restauranger ska redovisa vilket land köttet de serverar kommer från. Förslaget möter både ris och ros.

Foto: TT

De har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag som nu skickats ut på remiss. Deras förslag innebär att det ska bli obligatoriskt för restauranger att redovisa var köttet från nöt, gris, får, get och fågel de serverar kommer ifrån.

Förslaget innebär att det blir obligatoriskt för storhushåll och restauranger att redovisa var kött från nöt, gris, får, get och fågel kommer från, likt det krav som finns på matbutiker.

— Det här innebär förstås ökade krav på restauranger och storhushåll. Men vår ambition har varit att lämna ett förslag som så långt som möjligt håller nere både kostnaderna och de administrativa bördorna för de företag som berörs, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

På en krog i central Stockholm äter 21-åriga Johanna Sandin lunch. Hon tycker att det vore bra om restauranger redovisade vart kött kommer ifrån.

— Det känns som att många tänker mycket på vad köttet de köper i affären kommer ifrån men tänker inte på köttet som de äter på restauranger.

Krögaren Stefan Axelsson på samma restaurang menar att förslaget förvisso är bra men skulle ställa till med bekymmer och oklarheter.

— Enligt förslaget skulle allt kött behöva redovisas och frågan är var. I menyn? Muntligen?, frågar han sig.

Johanna Sandin tror att många restauranger kommer att behöva lägga pengar på svenskt kött om Livsmedelsverkets förslag skulle träda i kraft.

— Det blir ju lite av en klassfråga och statusmarkör. De billigare ställena kommer anses ännu sjaskigare. Men det är ju också bra om fler kommer sälja mat gjord på svenskt kött även om det blir en stor utgift för många små restauranger.

Senast den 30 juni ska Livsmedelsverket redovisa sitt förslag, med remissvaren, till regeringen.

Johanna Sandin, 21.
Johanna Sandin, 21.
Andra läser just nu
Mer från Läget