Finland in i Nato

Dagen då Finland går in i Nato är kommen. Idag hissas den blåvita flaggan i Bryssel. På Militäralliansens 74:e årsdag lyser dock Sverige med sin frånvaro.

Militäralliansen Natos högkvarter i Bryssel, Belgien.
Militäralliansen Natos högkvarter i Bryssel, Belgien.

Idag går Finland som 31:a land med i den militära försvarsalliansen Nato. I samband med dagens utrikesministermöte hålls en officiell anslutningsceremoni i Bryssel.

President Sauli Niinistö reser tillsammans med utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen till Belgien för att närvara vid det historiska beslutet. Detta är alliansens snabbaste anslutningsprocess någonsin.

Fortsatt nej till Sverige

Sverige och Finland som från början lämnade in sin Nato-ansökan tillsammans har nu gått skilda vägar. På militäralliansens 74:e årsdag lyser fortfarande Sverige med sin frånvaro. Men den svenska regeringens önskan om att även den blågula flaggan ska få vaja utanför högkvarteret i Bryssel kan snart gå i uppfyllelse.

Under gårdagens pressträff vid försvarsalliansens högkvarter meddelande generalsekreterare Jens Stoltenberg, Natos högsta chef, att han är fullkomligt övertygad om att Sverige kommer att gå med. Han menade även att den nordiska grannens medlemskap kommer öka säkerheten för hela området runt Östersjön.

- Sverige kommer också att bli säkrare, säger Stoltenberg till TT.

Enligt honom ska Sverige nu ha uppfyllt de villkor som det beslutades om under förra årets toppmöte i Madrid och att landet redan är välintegrerat i gemenskapen.

En långdragen process

I en intervju med Sveriges Radio beskriver å andra sidan viceamiral Jonas Haggren, som i sommar blir Sveriges militära representant i Nato, integrationen som en jätteprocess på flera år. Det svenska försvarets förberedelser ska enligt honom vara så gott som färdiga. Turkiet och Ungern behöver dock fortfarande ge sitt medgivande till inträdet.

Under gårdagens pressträff presenterades schemat. Innan ceremonin går av stapeln hålls ett möte mellan president Niinistö och generalsekreterare Stoltenberg, följt av en gemensam presskonferens. Slutligen lämnar Finland och Turkiet in sina formella papper innan den blåvita flaggan hissas i topp.

Natos generalsekreterare och högste chef Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare och högste chef Jens Stoltenberg.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget