EM-succé i artistisk gymnastik

Damernas historiska insats i lagtävlingen säkrade dem en plats till höstens VM. Tonya Paulsson och Emelie Westlund kvalade också in till EM-final i mångkamp.

”Jag är väldigt glad”, säger Tonya Paulsson efter tävlingarna i Turkiet.

Tonya Paulsson har haft ett bra mästerskap.
Tonya Paulsson har haft ett bra mästerskap.

EM i artistisk gymnastik avgörs under veckan i Antalya, Turkiet.

Damlaget, vars mål var att klättra från förra årets 13:e plats till topp 10, lyckades sensationellt. Resultatet från gårdagens lagtävling blev en historisk 10:e placering – den bästa någonsin. I och med det har svenskorna säkrat en lagplats till höstens VM i Belgien.

Svenskor i mångkampsfinal

För andra gången i historien gör sig nu två svenskor sig redo inför morgondagens mångkampsfinal. Tonya Paulsson och Emelie Westlund kvalade under onsdagen in på 17:e respektive 19:e plats. Förra gången två svenskor gick till mångkampsfinal var 2011 genom Veronica Wagner och Jonna Adlerteg.

”Jag är väldigt glad! Jag kanske inte har sagt det högt men final var mitt mål med EM så det är skönt att jag lyckades. Riktigt kul att Emelie är i final också och att hon fick lyckas idag”, säger Paulsson i ett pressmeddelande.

Tuffare för herrarna

På herrsidan slutade Sverige 25:a i lagtävlingen. Individuellt knep EM-debutanten Marcus Stenberg den högsta placeringen. Han landade stadigt på plats 50 i mångkampen.

Ämnen i artikeln
Mer om: EM i artistisk gymnastik
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget