Elever i hawaiiskjorta visar solidaritet med skolans vaktmästare

Vaktmästaren Ulf Byström fick inte ha på sig hawaiiskjorta på jobbet - då sa han upp sig. Nu sluter eleverna på skolan upp bakom honom.

Bild på ett manifestations-flygblad.
Bild på ett manifestations-flygblad.

Göteborg. Ulf Byström gillar att ha på sig färgstarka kläder, men som vaktmästare måste man gå svartklädd. Det vägrar Ulf, som istället sade upp sig. Något som fick eleverna att reagera. De startade en namninsamling som nu har över 300 underskrifter och i fredags samlades runt trettio elever i hawaiiskjortor på skolgården för att visa sitt stöd.

- Om man jobbar i bamba eller är hantverkare kanske man behöver vissa kläder, men för att vara vaktis behöver man inte det. Ulfs professionalitet sitter inte i hur han är klädd. Vi behöver fler gummibollar, som Ulf uttryckt sig att han är, säger eleven David Sällström till Göteborgsposten.

Ingen klädfrihet

Ulf Byström har jobbat inom skolan i över 20 år. Han har alltid haft på sig vad han vill – och då är det färg, hawaiiskjortor och girlpower som gäller. Men när han bytte jobbroll från slöjdlärare till vaktmästare på Hvidtfeltska gymnasiet blev han av med sin klädfrihet. I Göteborgs stad är det nämligen policy att vaktmästare ska ha svarta kläder.

Ulf har ändå fortsatt bära sina sprudlande kläder. Därför har han fått en disciplinpåföljd där det står att han arbetsvägrar. Arbetsvägran är något Ulf inte vill ha på CV:t och därför säger han upp sig.

Eleverna sluter upp

När eleverna Matilda Simán och David Sällström fick höra att deras vaktmästare Ulf sagt upp sig i protest mot klädtvånget startade de en namninsamling för att stötta honom.

- Glada människor med eller utan skjortor vill skriva under vår insamling. Det är en generell uppslutning bakom Ulf, denna fantastiska vaktmästare, säger Matilda Simán till Göteborgsposten.

Göteborgs stad menar att anledningen till klädkoden är att vaktmästarna i kommunen ska gå att känna igen. Det menar eleverna att han gör, just tack vare hans egna personlig stil.

- Vi hoppas att man kommer ändra sin inställning och göra det mer öppet i framtiden för folk att ha på sig det de vill, säger Matilda Simán till Göteborgsposten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget