Överbelastad sjukvård är ett faktum under coronapandemin och vårdpersonal arbetar outtröttligt världen över. Man skulle kunna tro att denna påfrestning på sjukvårdspersonal skulle avskräcka människor från att söka sig till den typen av tjänst men resultaten har varit det motsatta. Antalet sökande till sjuksköterskeutbildningar i Sverige har ökat med 34%, vilket är omkring 5200 personer, sedan förra året och den största ökningen är bland unga under 20 år.
I ett pressmeddelande säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR), att det är glädjande att fler väljer dessa viktiga utbildningar och yrken, där det finns en stor efterfrågan på kvalificerad personal. Den som väljer en vårdutbildning har goda utsikter på arbetsmarknaden.
Michelle Remberger, 25, är sjuksköterskestudent på Sophiahemmets högskola i Stockholm. Hon är på sin fjärde termin och började nyligen arbeta som undersköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
– Jag vill bli sjuksköterska eftersom det är ett så himla givande jobb. Du får mycket tillbaka och du känner att du gör skillnad. Det känns som att det är en utbildning för att bli en bättre människa, förklarar hon.
Sophiahemmets högskola har ökat sina ansökningar till sjuksköterskeprogrammet med 38% jämfört med förra året och rektor Johanna Adami tror att det definitivt har att göra med den pågående pandemin, särskilt när det gäller ungdomar.
– Den unga generationen är mer globalt uppkopplade och har ett samhällsengagemang. Enligt undersökningar vill unga utbilda sig och de vill ha ett jobb som skapar värde och bidra till samhället. Jag tror inte det här är en fluga utan är helt övertygad att vi kommer se långsiktiga positiva effekter av att människor vill jobba inom välfärden, säger Johanna Adami.