“Det känns som att det är en utbildning för att bli en bättre människa”

Coronapandemin har överbelastat sjukvården och vårdpersonal över hela världen. I Sverige har detta även haft positiva konsekvenser – fler människor än tidigare har anmält sig till sjuksköterskeutbildningar. Johanna Adami, rektor på Sophiahemmets högskola, tror att det finns flera aspekter men att den här extremt påfrestande situationen ökat förståelsen för att det är ett fantastiskt jobb.

Överbelastad sjukvård är ett faktum under coronapandemin och vårdpersonal arbetar outtröttligt världen över. Man skulle kunna tro att denna påfrestning på sjukvårdspersonal skulle avskräcka människor från att söka sig till den typen av tjänst men resultaten har varit det motsatta. Antalet sökande till sjuksköterskeutbildningar i Sverige har ökat med 34%, vilket är omkring 5200 personer, sedan förra året och den största ökningen är bland unga under 20 år.

I ett pressmeddelande säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR), att det är glädjande att fler väljer dessa viktiga utbildningar och yrken, där det finns en stor efterfrågan på kvalificerad personal. Den som väljer en vårdutbildning har goda utsikter på arbetsmarknaden.

Michelle Remberger, 25, är sjuksköterskestudent på Sophiahemmets högskola i Stockholm. Hon är på sin fjärde termin och började nyligen arbeta som undersköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Jag vill bli sjuksköterska eftersom det är ett så himla givande jobb. Du får mycket tillbaka och du känner att du gör skillnad. Det känns som att det är en utbildning för att bli en bättre människa, förklarar hon.

Sophiahemmets högskola har ökat sina ansökningar till sjuksköterskeprogrammet med 38% jämfört med förra året och rektor Johanna Adami tror att det definitivt har att göra med den pågående pandemin, särskilt när det gäller ungdomar.

– Den unga generationen är mer globalt uppkopplade och har ett samhällsengagemang. Enligt undersökningar vill unga utbilda sig och de vill ha ett jobb som skapar värde och bidra till samhället. Jag tror inte det här är en fluga utan är helt övertygad att vi kommer se långsiktiga positiva effekter av att människor vill jobba inom välfärden, säger Johanna Adami.

Sjuksköterskestudenten Michelle Remberger, 25, jobbar även som undersköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus
Sjuksköterskestudenten Michelle Remberger, 25, jobbar även som undersköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus

Trots att fler ansöker till universiteten kan de inte ta emot fler studenter. Det beslutet är upp till Utbildningsdepartementet. Johanna Adami säger att de har framfört tidigare och understrukit ännu tydligare nu att Sophiahemmets högskola gärna utbildar fler, då de har kapacitet, kompetens, kvalitet och högt söktryck. Hon hoppas att de får gehör från departementet.

Sjuksköterskestudenten Michelle Remberger hoppas att denna ökning kommer att ha en positiv effekt på sjuksköterskeyrket.

– Det känns som att folk har förstått hur viktigt det är med vården och att folk har fått upp ett intresse för sjukdom och vård nu när det har varit så mycket om det i media. Det känns som att man har förstått att hela samhället egentligen vilar på att det finns bra sjukvård. Förhoppningsvis resulterar detta i att det blir ett mer uppskattat yrke och man kan ju hoppas på höjda löner efter det här och kanske att statusen höjs, säger hon.

Och Johanna Adami håller med, hon är övertygad om att detta äntligen kommer att höja både lön och status samt förbättra arbetsvillkor för sjuksköterskor.

– Sjuksköterskor utgör 80% av alla vårdanställda, så är det några som är helt avgörande för utveckling och ökad kvalitet i vården så är det dem. De har störst förutsättningar att påverka, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget