Antalet skjutningar och sprängningar i Sverige ökade redan under 2022, enligt polisen. I februari 2023 hade polisen öppnat 284 förundersökningar i bara Stockholm, och häktade tiotals personer per dag. Gängkriminella omvälvs av död och förstörelse. Ändå väljer unga att gå med i organiserad brottslighet.
Därför söker man sig till gängen
Gängvåldet ökar för varje år och dödssiffrorna staplas på varandra. Läget utreder varför unga ändå vill vara med i gängen.

Man vill ha gemenskap
Det finns såklart väldigt många faktorer, men att helt enkelt vara del av en grupp är en stor anledning att man går med i gäng, enligt en avhandling av Hanna Christoffersen. Skydd och tillhörighet driver också människor till kriminalitet, för att få vara kvar i gruppen. Känner du många som begår brott är det mer sannolikt att du kommer göra detsamma. Det är också vanligt att drogmissbruk eller droghandel gör att någon söker sig till gäng. Det är enklare att sälja och att få tag på droger med ett team bakom sig.
Man vill bli någon
Torbjörn Forkby är professor i socialt arbete på Linnéuniversitetet. Han tror också att gemenskap är en stor anledning till att man går med i gäng. Medlemmarna inbillar sig att alla ställer upp för varandra. Det blir också ett långfinger till resten av samhället.
”Det kan handla om spänning och att bli ´någon´, särskilt om man inte haft den känslan tidigare”, skriver Torbjörn Forby i ett mejl.
Det är också för överlevnad i den kriminella sfären, lägger han till. Det är en osäker miljö som unga kriminella rör sig i och då blir gängen en trygghet, trots att nyheterna fylls av unga människor döda i gängvåld.











