Damallsvensk upptaktsträff

Hundraprocentig ökning av kvinnliga tränare - nu två kvinnor i högsta serien

Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Ja, när man tittar på statistiken så är det lätt att bli lurad. För det är fortfarande en kraftig överrepresentation av män på tränarsidan inför årets upplaga av Damallsvenskan. Endast Hammarby och Kristianstad har en kvinnlig tränare varav Hammarbys tränare Ann-Helén Grahm är ny för säsongen. Resten av lagen har en manlig tränare och trots den procentuella ökningen är det ingen större skillnad på uppsättningen av tränare inför årets säsong.

Damallsvenskans upptaktsträff tog plats under torsdagen där klubbarna träffade media. Spelare, ledare och journalister tippade hur tabellen kommer se ut när säsongen är slut. Regerande mästarna Piteå fick inte många röster utan i topp kom istället Linköping som gjort tre stjärnvärvningar i landslagspelarna Mimmi Larsson, Stina Blackstenius och landslagskaptenen Nilla Fischer. Men när endast tränarna fick gissa vilka som kommer sluta i topp så blev svaret: Kopparbergs/Göteborg.

En pinsam miss från ett av Sveriges största spelbolag uppmärksammades på upptaktsträffen då spelbolaget offentliggjorde sina odds för vem som i år vinner skytteligan. I topp låg ”Sara” Blackstenius. . . Dock är detta lite problematiskt då hon faktiskt heter STINA Blackstenius.
– Det är tråkigt att det inte är koll på namnen. Inte alls roligt, säger Linköpings nyförvärv Stina Blackstenius till sportbladet.

Första matchen på lördag

Allsvenskan drar igång på lördag och årets säsong får lite extra krydda i och med sommarens världsmästerskap som går av stapeln Frankrike. Flera spelare slåss om några få platser till landslagstruppen och en av favoriterna, Kopparberg/Göteborg kastas in i hetluften direkt i premiärmatchen borta mot Kungsbacka DFF.

Uppdaterad
Publicerad
Mer från: Sport
Mer från Läget