Dagliga verksamheter kommer med kreativa lösningar för att sysselsätta sina arbetstagare

Socialstyrelsen klassar personer med flera olika funktionsnedsättningar som intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning som riskgrupp för coronaviruset. Därmed stängs de dagliga verksamheterna i Stockholms Stad fram till den 31 maj.

Socialstyrelsen klassar personer med flera olika funktionsnedsättningar som riskgrupp för coronaviruset och covid-19.

De dagliga verksamheterna är till för att sysselsätta och aktivera arbetstagare med olika typer av funktionsnedsättningar. När verksamheterna då stänger innebär det att en struktur i vardagen bryts och att deras dagliga rutiner försvinner.

Vissa dagliga verksamheter har på distans fortfarande öppet, en av dem är Attendo Unika. Unika har på sina verksamheter inriktningar som musikal och teater och använder sig nu av internet för att hålla öppet.

Unika Östermalm använder sig av Youtube och Zoom för att kommunicera med sina arbetstagare. De har inriktning musikal och därmed arbetar arbetstagarna med teater, musik och dans. Det är inte obligatoriskt att delta i zoom-mötena men ungefär hälften av de 16 arbetstagarna som finns deltar.

– Det var ett självklart beslut att börja använda Youtube eftersom många av arbetstagarna tittar mycket på Youtube. Det är dessutom lättillgängligt och enkelt, säger Kristian Kaspersen, 43 år, som är platsansvarig och en av coacherna till arbetstagarna på Unika Östermalm.

På Youtube så lägger coacherna ut sångövningar och danskoreografi och på Zoom sker övriga delar av det vanliga arbetspasset. Zoom-mötena har varit igång sedan 20/4 och det märks att arbetstagarna inte är så vana än.

– Det har varit jobbigt för dem att använda Zoom och anamma ny teknologi. Den tekniska biten är krånglig. Många har haft svårt att acceptera att det är så här vi kommer jobba nu. Man gillar inte förändring och har svårt att ställa om, säger Kristian Kaspersen.

Alicia 27 år, är arbetstagare på Unika Östermalm och säger att det var en utmaning att vänja sig vid tanken att börja arbeta med Zoom.

– Först kändes det jättejobbigt att vi skulle börja använda Zoom men nu känns det okej. Det tar bara tid att vänja sig. Det var också svårt att koppla upp sig första gången, då fick jag inte igång kameran, berättar Alicia.

– Via Zoom försöker vi hålla oss till det vanliga schemat. Vi arbetar just nu med en musikal som arbetstagarna ska genomföra, så mycket av det som sker på Zoom är kopplat till musikalen. Vi har även ett pass som heter life coaching. Det handlar om att vara självständig i vardagen, säger Kristian Kaspersen.

Life coaching-passet är i coronatider extra viktigt.

– Vi pratar om vad man kan göra själv hemma, aktiviteter som är knutna till musikalen men arbetstagarna får även möjligheten att ge varandra tips om fysiska övningar som kan göras i hemmet för att hålla igång kroppen. Vi försöker hjälpa dem att upprätthålla och schemalägga sin vardag.

Kristian Kaspersen berättar att de generellt har fått positiv feedback från arbetstagarna. Alicia är en av dem som har en positiv inställning till Zoom nu och tycker att upplägget fungerar bra.

– Det känns overkligt och ovant att inte vara på jobbet och repa inför musikalen. Det är dock skönt att ha något att göra på dagarna och det är kul att se alla även fast det är framför en skärm, säger Alicia.

Stockholms Stads beslut om att stänga alla dagliga verksamheter kom plötsligt menar Kristian Kaspersen.

– Vi tänkte ”vafan gör vi nu?”. Det var en stor utmaning att lägga om arbetet, men man märkte snabbt vilken kreativitet det finns i personalgrupperna och alla arbetade extremt lösningsorienterat.

– Arbetet via Zoom är inte lika effektivt som på plats och därmed kommer musikalen bli fördröjd men inte lika mycket som om vi hade haft stängt. Genom att arbetstagarna håller igång och sjunger sina sånger och tittar på koreografierna på Youtube håller de minnet färskt, säger Kristian Kaspersen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...