Bling-bling – accessoarerna som får din outfit att lyfta

Det går inte att komma undan dem - trenderna. De finns på sociala medier och ute på stan. Men det finns utrymme för att uttrycka sig inom modetrender, genom accessoarer till exempel.
– Nu ska man lite mer ha sin egen stil, man måste inte se ut som alla andra, säger marknadsföraren Gabriella Balsvik.

Örhängen, halsband, armband.
Örhängen, halsband, armband.

De senaste åren har Ungdomsbarometern släppt en trendrapport där ungdomar mellan 15 och 24 år förutspår nästa års trender. I Trendrapporten 2023 blev 15 000 personers svar sammanställda till olika trender inom bland annat hälsa och livsstil. När det kommer till mode blev trendspaningen 90- och 00-talets lågmidjade jeans samt crop tops. Men trender inom accessoarer lyser med sin frånvaro.

Skapandet av trender

Gabriella Balsvik jobbar med accessoarer till vardags. Hon sköter försäljning och marknadsföring, sätter kollektionen och tar hand om återförsäljare. Sociala medier har stor påverkan på trender, tror hon. Balsvik menar att det går att jobba fram att en produkt blir en trend, genom att till exempel marknadsföra rätt.

– Vissa företag får betala väldigt mycket för att det ska synas och bli en trend, säger hon.

Gabriella Balsvik.
Gabriella Balsvik.

Hanna Rydell, 19, som istället är konsument, funderar över affärernas inblandning i trendsättandet. Att de inte bara följer trenderna, utan antagligen också skapar dem. Hanna har blandade känslor kring att köpa det som är trendigt.

– Jag tänker inte aktivt på att jag följer trender typ, men sen så märker man alltid att man börjar tycka något är snyggt och sen upptäcker man att det är för att det är en trend. Man vill inte ha det som alla har, men ändå så blir man påverkad av det verkligen.

Hanna Rydell, 19.
Hanna Rydell, 19.

Trender i accessoarer

Det Gabriella Balsvik ser som trendigt för accessoarer just nu är främst “less is more” - det ska vara “petite, tidlöst och stilrent”. Inget blaffigt som sticker ut för mycket. Creoler, alltså ringar i öronen, och att ha fler än ett par örhängen samtidigt trendar också, enligt henne.

Hanna tror att det går färre trender i smycken än vad det gör i kläder. Mycket för att accessoarer överlag är mer tidlöst. Det finns guld och silver. Det är inte själva smyckena som trendar, utan hur man bär dem, tror Hanna.

– Att man ska ha jättemycket ringar, säger hon som ett exempel.

Inte bara kläder är viktigt

Själv använder hon sig inte särskilt mycket av accessoarer, men har inte riktigt något svar på varför. Hon tycker att det är fint att bära smycken. Det är främst örhängen hon använder, men inte ofta.

– Jag glömmer ta på mig det på morgonen.

Gabriella Balsviks tips till den som är shoppingsugen är att följa de trender man själv ser som trender och att blanda varumärken. Hon avslutar med att belysa att accessoarerna inte ska glömmas bort till följd av det stora fokuset som ligger på kläder.

– Uttryck dig genom att använda accessoarer, säger hon.

I videon nedan berättar Miki, 15, om halsbanden hon bär.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget