Leo blev mobbad för gymnastiken

Även fast Leo har slutat övar han fortfarande gymnastik i trädgården.

Leos största intresse är gymnastik. Men när han gick i lågstadiet blev han retad för det och slutade.

Sommaren har precis kommit till Uppsala. För vissa betyder det äta glass i solen, åka och bada eller hänga med sina kompisar. För Leo Wetterlöw betyder det att studsmattan åker fram. Han går ut i trädgården och klättrar upp på studsmattan. Han studsar upp i den klarblåa sommarhimlen och gör både fram- och bakåtvolter. På gräset visar han upp ännu fler kunskaper. Han hjular, han står på händer. Det märks inte på honom att det var tre år sen han slutade med gymnastiken.

Leo Wetterlöws största intresse är gymnastik. Det är han inte ensam om. Både hans mamma och hans storasyster har tävlat i gymnastik, precis som Leo. Gymnastik har gått i släkten. För honom började det bli ett intresse redan som barn.

– När jag var tre satte mamma mig i gymnastikgrupp, säger Leo. Det var jättekul!

Från och med att han sattes i gymnastikgruppen har hans intresse utvecklats. På Fyrishov tränade han flera dagar i veckan och han har deltagit i massor av tävlingar. Det krävs mycket jobb och träning för att kunna träna gymnastik. Det är en tuff sport som tär på kroppen.

– Det är inte många som fattar hur stark man måste vara. Titta på elitkillarna, de tränar superhårt och är jättestarka.

Under åren som hans intresse för gymnastiken blev större och större växte han också upp och började i skolan. Där var det inte lika vanligt att träna gymnastik som hemma, inte som kille. Killarna i hans klass retade honom men han fattade inte varför.

– Jag har aldrig tyckt att det är konstigt att träna gymnastiken. I elitklasserna tävlar killar och tjejer, det är inte konstigt där. Killarna var mina idoler.

Mobbningen började i trean, det var också då det tog slut. För att få tyst på killarna i klassen valde han att sluta med gymnastiken. Eller, i alla fall i grupp. Hemma slutade han aldrig. Han fortsatte hoppa studsmatta och han tränade på att stå på händer och volta hemma i trädgården. Även fast det var sorgligt att han slutade, slutade han aldrig att  älska sporten.

– Jag tänkte att jag kommer aldrig kunna hålla på med gymnastik mer.

Men på ett sätt tog det inte slut där. Det är inte över än. Leo är bara 13 år och hans resa är inte färdig. I skolan blev han mobbad för hans intresse och tog ett stort beslut som ingen 13-åring ska behöva ta. Hans mående var viktigare än hans stora intresse. Nu har han en fantastisk möjlighet att hjälpa andra istället.

Idag är Leo hjälptränare för en gymnastikklass. Där får han hjälpa och träna unga personer, som precis som han själv, älskar gymnastik. Det är ett sätt för honom att fortfarande göra det han älskar. Även fast personerna i hans klass retade honom så får han fortfarande hålla på med gymnastik, på ett annat sätt. Han använder det han har gått i genom för att stötta de personer som är i den åldern han var i när han började bli retad. Det gäller att se det som hände ur flera perspektiv. Han kommer att fortsätta utvecklas och kommer ta andra steg.

– Det sög att jag behövde sluta men nu kan jag hjälpa andra istället, säger Leo.

Som ungdom kämpar man med massor av olika saker. Saker som händer inom en, tankar och känslor. Saker som händer runt om en, kompisar, intressen och skolan. Det är inte alltid lätt att hantera. Ingen ska behöva gå i genom det Leo gick i genom, och det ska inte behöva sluta som det gjorde. På ett sätt ångrar han att han slutade, men det blev bra ändå. Han är stolt över sig själv och han kommer aldrig att sluta helt och hållet. I hans trädgård kommer han fortsätta med gymnastiken.

Om Leo

Namn: Leo Emanuel Wetterlöw

Ålder: 13

Bor: Uppsala

Gör: Går i skolan

Intressen: Gymnastik, tv-spel

Mer från: Personligt

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Olle Grafström om musiken: ”Är det inte kul kan man lika gärna lägga av.”

REPORTAGE Läget har träffat Tjuvjakts producenten och textförfattare Olle Grafström

4 min

Läget går på mensmingel

PLAY Läget hänger på event och pratar med bloggaren Hanapee och Alexandra Pärnebjörk från Plan Sverige.

"När jag spelar teater känner jag mig inte papperslös"

PERSONLIGT Att leva som papperslös är att leva i ständig oro. Nabaz skådespelar för att befrias från rädslan.

Att ta farväl av sin bästa vän

Alla husdjursägare måste tillslut ta ett beslut om liv eller död.

"Hela communityn känns som något kul att vara del av"

REPORTAGE Cosplay - den nya hobbyn som bara växer och växer

Mitt nya klimatsmarta hem

REPORTAGE Vi kommer behöva göra stora förändringar för att vi ska nå de globala klimatmålen, men var ska vi börja?

”Gymnasiet är grunden till mitt manshat”

REPORTAGE Rebecca Lysholms uppväxt och skolgång har varit allt annat än idyllisk. En gymnasietid kantad av trakasseri...

Mer från: Läget

De kan ha hittat ett miljövänligt sätt att flyga

REPORTAGE Joakim Svanfeldt och hans klasskompisar har uppfunnit en motor som skulle kunna revolutionera dagens flygte...

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.