17 år och bosatt på andra sidan jorden

Alba Croneborg, 17.

Efter tio månader som utbytesstudent i Australien har Alba, 17, insett att hennes föräldrar är "riktiga sköningar", att Sverige har bra välfärd och att varenda tonåring borde få distans från sin familj ett tag.

Det hinner bara gå två sekunder och ploppa upp att vi nu har kontakt med varandra via telefonernas facetime-funktion innan Alba börjar berätta om en musikfestival hon var på i helgen. Hon förklarar hur de var ett härligt gäng som åkte en stor buss från hamnstaden Geelong utanför Melbourne till ett fält ute på australienska landsbygden där det var konserter hela helgen.

Festival på den australienska landsbygden.

Det låter som om du har fått många kompisar, var det lätt?
- Helt ärligt så var det jättejobbigt första veckorna i skolan. Man känner ju verkligen ingen och har noll aning om vem någon är. Jag tyckte dessutom att min engelska var riktigt kass och vågade inte prata i början. I min personlighet är jag annars väldigt pratsam så att vara tyst är en personlig utmaning. Men efter ett tag tänkte jag 'fake it til you make it' och vågade prata på min knackiga engelska. Frågade frågor som jag egentligen redan visste svaren på... typ var mina klassrum låg exempelvis.

Alba Croneborg åkte iväg till Australien som utbytesstudent i slutet av juli förra året. Då hade hon gått ett år på samhällsprogrammet med inriktning media i den svenska gymnasieskolan. Att vara utbytesstudent innebär att man gör ett uppehåll från sina studier i landet man bor i för att åka iväg och studera i ett annat land och bo i en annan familj. Man lär sig ett annat språk, en ny kultur och får oftast vänner för livet.

Alba och Annie som också är utbytesstudent från Tyskland.

- Mitt kontaktnät hemma i Sverige är mycket större än vad det är här. Här borta har jag några fåtal väldigt nära vänner att höra av mig till om jag vill hitta på något. Dessutom är kollektivtrafiken här superdålig. Jag är i princip beroende av att någon vill och kan köra mig. Så det är en grej jag verkligen saknar med Sverige, att kunna vara spontan. Oj usch fy nu luktar det typ bajs här? Förlåt.

Alba skrattar och reser sig från sin, inte speciellt bäddade, säng. Hon stänger dörren till sitt rum med beigea väggar. Klockan är strax efter åtta på kvällen australiensisk tid så Alba försöker kväva sitt skratt och sätter sig på den gråa mattan som täcker hela golvet.

- Jag har två småsystrar här. Slår vad om att den yngre börjar skrika när som helst. Hon gör alltid det när hon måste sova. Vad pratade vi om?

Du sa att du saknade att kunna vara spontan...
- Ja jo det är väl det som skiljer livet i Australien mest från livet i Sverige. Kollektivtrafiken. Men också välfärden överlag tycker jag. Standarden i Sverige upplever åtminstone jag som högre. Annars så är det en riktigt ball upplevelse att vara utbytesstudent och det här året kvalificerar definitivt in som ett av de bästa i mitt liv. Om inte det allra bästa.

Vad är det som är så bra?
- Jag åkte hit med noll förväntningar. Det var faktiskt min storasyster som fick mig att göra det. Hon gjorde samma grej mellan ettan och tvåan på gymnasiet. Fast hon var i USA. Hur som helst, jag tror det var väldigt bra att åka med noll förväntningar. För då fanns det liksom inget som jag tänkte skulle vara på ett visst sätt eller hur jag ska säga. Jag älskar att det är så avslappnat här och att det är nära till stranden. Att jag har lärt mig surfa rätt hyfsat är också kul. Och så är koalor mitt nya favoritdjur! De är helt galet söta. Som utbytesstudent behöver man inte heller läsa jättesvåra kurser i skolan eftersom att det här året inte tillgodoräknas i det svenska skolsystemet. Det är otroligt skönt. Jag måste erkänna att jag inte är sådär överdrivet taggad på att börja skolan igen i Sverige...

En koala i Australien.

Finns det något som inte är så bra med att vara utbytesstudent?
- Alltså det här med att bo i en, till en början, helt främmande familj är väl ganska speciellt. Jag har insett att min mamma och pappa hemma i Sverige är riktiga sköningar. Det är svårt att säga vad det beror på men jag antar att det har och göra med att... Nej alltså det är klurigt att komma på vad det är som gör det hela lite speciellt men att anpassa sig till en annan familjs regler och vardag är väl kanske inte helt enkelt. Fast jag tycker absolut att det har varit skönt att vara borta från min egen familj ett tag och fått andra perspektiv på saker och ting. Jag tycker nog att alla tonåringar borde få lite distans från sin familj ett tag.

Uppkopplingen via våra mobiltelefoner börjar bli hackig. Alba gäspar och på avstånd hörs nu ett skrikande barn. Klockan har hunnit bli nio i Australien och det börjar bli dags att avsluta samtalet.

- Det ska bli rätt skönt att komma hem till Sverige. Jag har en vecka kvar här nu ganska exakt. Men jag ska se till att njuta av den så mycket jag bara kan för det är en galet häftig grej det här med att vara utbytesstudent!

Relaterade ämnen

Mer från: Personligt

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Olle Grafström om musiken: ”Är det inte kul kan man lika gärna lägga av.”

REPORTAGE Läget har träffat Tjuvjakts producenten och textförfattare Olle Grafström

4 min

Läget går på mensmingel

PLAY Läget hänger på event och pratar med bloggaren Hanapee och Alexandra Pärnebjörk från Plan Sverige.

"När jag spelar teater känner jag mig inte papperslös"

PERSONLIGT Att leva som papperslös är att leva i ständig oro. Nabaz skådespelar för att befrias från rädslan.

Att ta farväl av sin bästa vän

Alla husdjursägare måste tillslut ta ett beslut om liv eller död.

"Hela communityn känns som något kul att vara del av"

REPORTAGE Cosplay - den nya hobbyn som bara växer och växer

Mitt nya klimatsmarta hem

REPORTAGE Vi kommer behöva göra stora förändringar för att vi ska nå de globala klimatmålen, men var ska vi börja?

”Gymnasiet är grunden till mitt manshat”

REPORTAGE Rebecca Lysholms uppväxt och skolgång har varit allt annat än idyllisk. En gymnasietid kantad av trakasseri...

Mer från: Läget

De kan ha hittat ett miljövänligt sätt att flyga

REPORTAGE Joakim Svanfeldt och hans klasskompisar har uppfunnit en motor som skulle kunna revolutionera dagens flygte...

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.