Koll på Läget: Börsen

Leonardo DiCaprio som den kriminella aktiemäklaren Jordan Belfort i filmen Wolf of Wall Street.

Kan du spå vilket företag som kommer vara mäktigast på marknaden om några år? Då kanske aktiesparandet är något för dig. Men vad är det där "börsen" egentligen?

"Börsvärdet har gått upp" eller "Det där bolaget har rasat på börsen". Ni har säkert hört dessa meningar någon gång, men vad är den där "börsen" alla ekonominissar snackar om egentligen? Är det ens intressant? Jo, faktiskt. Vi tar en titt.

Börsen är förenklat sagt en marknadsplats för handel av ägarandelar i företag. Vi säger att Läget nu är ett företag i läkemedelsbranschen. Nej, det låter tråkigt. Vi är ett bilmärke som säljer eldrivna bilar. Äh, bättre kan vi.

Vi är en onlinetjänst som samlat alla datorspel på en och samma plattform. För att få tillgång till dessa måste man vara prenumerant. Mycket bättre.

Från början var det en person, Susanna, som startade upp aktiebolaget och därmed stod som ägare. Som grundare till ett aktiebolag kan du välja hur många ägarandelar bolaget ska vara uppdelat i. Begreppet aktie betyder nämligen ägarandel. Du som ägare kanske tycker att 100 aktier räcker eller så vill du ha 20 000, det handlar om hur högt värde de olika andelarna ska ha.

Susanna kände att 1 000 andelar lät rimligt om hon senare skulle vilja sälja några av sina aktier. Just nu ägde hon alltså alla aktier själv.

Hon var väldigt driven och med tiden blev Lägets tjänst allt mer populär och Susanna valde att ta in tre andra ägare, Sophie, Fredrik och Mariusz. Alla trodde att Läget var spelbranschens framtid och tillsammans kunde de hjälpas åt att skjuta in mer pengar så att företaget kunde utvecklas. Nu var de alltså fyra personer som ägde 250 aktier var.

Läget kunde snart kalla sig Sveriges, och Europas största spelsajt. Men Susanna, Sophie, Fredrik och Mariusz kände att de fastnat och behövde mer pengar för att kunna utveckla tjänsten och erbjuda mer spel åt sina prenumeranter. De hade själva satsat väldigt mycket pengar genom åren och kände att de inte hade råd att fortsätta själva. De diskuterade länge och väl om de skulle låna pengar, men bestämde sig istället för att göra bolaget publikt och tillgängligt på börsen, en s.k. börsintroduktion eller Intial Public Offering (förkortat IPO).

Ett bolag med aktiekapital (det vill säga ägarandelarnas sammanlagda värde) på över 500 000 kronor och med välorganiserad styrelse har tillstånd att göra sitt aktiebolag publikt och börsnoterat i Sverige.

När Läget som publikt aktiebolag fanns tillgängligt på börsen innebar det att investerare fick chansen att köpa aktier och på så vis bli delägare i aktiebolaget. Det som hände var då att aktiebolaget fick in mer pengar, mer kapital, för att utveckla sin onlinetjänst med och delägarna kunde ställa krav på ledningen och hoppas att bolagets värde skulle öka med tiden.

För att tjäna pengar på aktier finns två möjligheter. Antingen säljer du vidare aktierna om värdet har stigit på börsen (att varje andel har ökat i värde) eller så tar du del av företagets utdelningar. Utdelningarna sker om företaget gått med vinst och väljer att dela vinsten med sina aktieägare.

Det finns inte bara en börs i världen eller ens i Sverige. Börsen är ett samlingsnamn på flera listor och långt ifrån alla tar sig in på världens största börs New York Stock Exchange.

För Lägets del började de på Aktietorget, en lägre lista, innan de växte och slutligen tog sig in på Nasdaq Stockholm, Sveriges största börs. Med tiden kunde företaget utöka antalet ägarandelar från 1 000 till 100 000 i en s.k. nyemission. Då fick fler personer möjligheter att gå in och investera i bolaget.

Som investerare kan man alltid köpa fler än en aktie i ett bolag. Om du tror att företaget du ska investera i kommer växa i framtiden och att värdet kommer öka kan du köpa fler aktier, trots att det inte går så bra för stunden. Men faran med aktier är att värdet, precis som det kan öka, också kan sjunka. Det gäller att nästan att kunna spå framtiden och att köpa in sig vid rätt tidpunkt.

Men det finns såklart hjälp. Dels kan du följa börskurser live hela tiden. Då är det enklare att ha koll på hur bolagets värde går upp och ner och om det påverkas av eventuella händelser. En skandal i ett publikt aktiebolag kan göra att de rasar på börsen och kanske är det läge att sälja av sina aktier snabbt då innan du själv går back.
Om du som ung själv är väldigt intresserad av att börja med aktier och investera i företag som spelsajten Läget i framtiden så finns Unga Aktiesparare i Sverige. De kan hjälpa dig att bli expert på allt som har med börsen och aktieinvesteringar att göra.

Relaterade ämnen

Mer om: Koll på Läget

3 min

Lösenorden du INTE ska använda

NYHETER Läget guidar dig i nätsäkerhet och hjälper dig att inte bli hackad.

3 min

Är påven Trump-supporter?

NYHETER Martin har läst en nyhet som verkar skum. Vi på Läget förklarar vad fake news är för något.

Koll på läget: Aktier

EKONOMI Har du koll på aktier?

1 min

Koll på Läget: Är det svårt att få sommarjobb?

TV Hur är det att söka sommarjobb egentligen?

Koll på Läget: Börsen

EKONOMI Läget reder ut vad det där "börsen" är som många ekonominissar följer slaviskt.

Koll på Läget: Yttrandefrihet

Får du säga vad du vill? Vad innebär yttrandefrihet för internetanvändaren? Läget reder ut!

Koll på Läget: Pollenallergi

När naturen förökar sig börjar vissa nysa.

1 min

Hur är det att fylla 18 år?

Förändras livet efter man blivit myndig?

Mer från: Nyheter

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.

Misstänkt mördare springer in i brinnande lägenhet

MORD Snart börjar rättegången mot den man som misstänks ha dödat och försökt elda upp en 76-årig bekant.

20 min

Läget snackar hållbarhet

Vi pratar om en hållbar skola, och klimatpåverkan. ...

Efter dödsolycka – nu ifrågasätts elsparkcyklar

NYHETER Elsparkcykeln – ett lätt och bekvämt transportmedel för många. Nu ifrågasätts den efter att en ung man omko...

Ett skepp kommer lastat med skräp

UTRIKES Från Filippinerna till Kanada. Asiatiska länder säger ifrån till att agera soptippar åt länderna i väst.

Önskeambulans i Uppsala ska hjälpa svårt sjuka att infria sina sista önskningar

En "bucket-list" eller lista över platser man vill b...

Mer från: Läget

De kan ha hittat ett miljövänligt sätt att flyga

REPORTAGE Joakim Svanfeldt och hans klasskompisar har uppfunnit en motor som skulle kunna revolutionera dagens flygte...

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.