Breven som tvingar ut nedladdningspirater på plankan (del 2/2)

Foto: Joel Forslin

Victor laddade ner en serie och fick ett kravbrev på 6000 kronor. De som skickar breven säger att de vill starta en dialog om fildelning. Hur bra funkar det?

–Jag tror inte ABC eller vilka som nu gjorde serien lider av att jag sett några avsnitt av en serie de gjort.

Victor tittar skeptiskt på brevet. De två A4-sidorna är häftade i högra hörnet. Han vänder på bladet och kommenterar hur oproffsigt det ser ut.

– Får man hem ett sånt här brev så gör lite research. Det här funkar ju bara om någon betalar. Just det här brevet verkar ju faktiskt komma från en riktig advokatbyrå, men vem vet vilka andra som försöker tjäna pengar på det här? Några betalar ju säkert direkt.

Inte bara i Sverige.

Sverige är inte det enda landet i Europa där kravbrev skickats ut. I Danmark har breven lett till att runt 30 personer blivit stämda i domstol,enligt advokatbyrån Njord Law Firm. I Norge har myndigheten konsumentverket varit tydliga med att man inte ska betala. De kallar breven för hotbrev och menar att de som skickar dem försöker skrämma människor till att betala utan bevis.

I Sverige säger konsumentverket att det är upp till varje person att bestämma hur man gör. De säger samtidigt att man aldrig ska betala en faktura utan att veta vad det gäller.

Sanna Wolk, professor i juridik vid Uppsala universitet, tycker att summan som står i breven är alldeles för hög.

– Jag som har stor insikt i upphovsrätten bedömer att det snarare rör sig om hundralappar än tusenlappar. Jag tror att det kommer bli väldigt svårt för dem att bevisa att det är personen som står på abonnemanget som är ansvarig för nedladdningen.

Kan ändras snart.

Redan idag är det upp till varje internetleverantör att bestämma hur länge de vill spara uppgifter om dig. Vissa har valt att spara informationen långt tillbaka i tiden medan andra raderar allt efter bara ett dygn. I Victors fall var det Telia som lämnat ut uppgifterna. När han flyttade hemifrån valde han en annan leverantör. – Det här har nog mest påverkat hur jag ser på Telia och inte hur jag lever mitt liv på internet, säger han.

Hur företag sparar uppgifter om personer och hur länge kommer snart att ändras. En lag som heter GDPR kommer efter 25 maj göra det mycket svårare för filmbolagen att få uppgifterna.

Carolina Lindahl på Utpressningskollen säger att det snart är slut på breven.

– Att envist klamra sig fast vid sina biobiljetter och VHS-filmer är inte ett framgångsrecept. Hela den här metoden för att få igen pengar är gammalmodig och poänglös. Folk tittar på mer film än någonsin så att försöka få tillbaka pengar från en biobiljett eller dvd istället för att satsa på ny teknik är fel sätt.

Nedladdning minskar, men varför?

Victor lutar sig tillbaka i fåtöljen på kaféet. Han berättar om sitt intresse för spel. Hur spelutvecklare hittar på nya sätt att skydda sina spel från att bli piratkopierade och hur de gång på gång misslyckas.

–Spelskapare kommer på nya sätt hela tiden. Ibland måste man logga in tre gånger på olika sätt bara för att starta spelet. Efter två dagar har någon hackat skyddet och lagt ut det på nätet för nedladdning, säger han uppgivet.

Men det finns de som hittar andra vägar.

- Känner du till spelet The Witcher? De som skapade det spelet startade en egen webbutik. De fokuserar mycket på att ta gamla spel och göra dem spelbara på nya datorer. De blandar alltså gamla spel med sina egna. Inget av deras spel har något skydd alls och det har gjort att folk tycker väldigt bra om dem. De har skapat sin egen modell som fungerar.

Det Victor pratar om är inte något unikt. 2017 kom en undersökning som visar att nedladdning i Sverige minskar. Mycket tack vare tjänster som Netflix och Spotify.

– Innan de kom så fanns det ju inget annat sätt att se nya serier om du inte ville gå och köpa en DVD eller vänta tills det kom på TV. Det är en bekvämlighetsgrej.

Starta en dialog, eller?

De som ansvarar för utskicken menar att de i första hand vill skapa en dialog om fildelning och upphovsrätt. Victor menar att den enda dialog det fått honom att ha är om man borde börja betala för en VPN-tunnel eller inte.

–VPN är ju att man tar en liten omväg, istället för att signalen går från mig till Telia, så går det från mig till en server någonstans i till exempel Nederländerna och sen Telia. Då kan de aldrig spåra mig, berättar han. Även om det skulle gå till domstol skulle det inte förändra mitt sätt att se på fildelning bara HUR jag gör det.

Han säger att han inte är orolig för hur det ska gå.

–Jag hade inte ens funderat på det innan vi började prata om det. Jag har ju laddat ner andra grejer så det är inte omöjligt att det kommer fler brev.

Någon skuld mot skaparna av Black Sails han laddat ner känner han inte.

–Jag tror inte ABC eller vilka som nu gjorde serien lider av att jag sett några avsnitt av en serie de gjort. Undantaget är just spel. Små spelskapare påverkas mycket mer av försäljningar än vad stora filmbolag gör.

- Det har hänt att jag laddat ner ett spel, spelat det och sen köpt det bara för att det var bra. Eftersom jag har försökt vara spelutvecklare så känner jag lite mer för dom människorna, säger han.

I framtiden vill han gärna ha spelskapandet som en hobby vid sidan av. Men att ha det som jobb är för tufft och stressigt.

Stunden i katakomberna där det lilla fiket ligger lider mot sitt slut. Victor ler när han tar upp brevet för att stoppa i plastfickan och tillbaka ner i väskan.

– 6000? Hur har de fått fram just den summan? Victor skakar på huvudet och förställer rösten lite ”Vi är helt övertygade, vi förstår och respekterar att det här bara är en engångsföreteelse. Vi förstår att du inte kommer göra det här igen, men om du inte ger oss 6000 spänn går vi vidare med det här”.

–Det är klart man inte tar det på allvar, säger han.

Han måste hem och plugga. Han reser sig, tar väskan med Deadpool-pinen, försvinner upp på gatan och ut i duggregnet.

Victor heter egentligen något annat.

Ämnen i artikeln
Mer om: Breven som tvingar ut nedladdningspirater på plankan
Mer från: Nyheter
Mer från Läget