Stockholm prisas som landets bästa studentstad

Samtidigt ges Malmö samma titel av studentrörelsen.

Nya studentbostäder byggs i Huvudsta, Solna

I årets rangordning av studentstäder placeras Stockholm på första plats av företaget Studentum. Beslutet motiveras av den enkla tillgången till praktikplatser samt jobb efter utbildningen. Trots den klara fördelen med det är dock Stockholm ingen självklar vinnare.

Orsaken till det kan vara bostadssituationen i länet för studenter.

I en rapport från Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, konstaterar Oskar M. Wiik, tidigare ordförande för Stockholm Studenters Centralorganisation, SSCO, att "bostadsbristen i Studentstockholm har länge varit ett faktum." På Stockholms universitet och högskolor läste cirka 90 000 studenter under våren 2020. Trots detta finns det enbart 20 000 studentbostäder.

För studenter som bor i andrahand kan boendekostnaderna uppgå till 8 000 kr i månaden för en etta. Att studenter redan går back i Stockholm med i genomsnitt 2 158 kr på en hyra under 5 000 kr gör det ännu mer oroväckande. Studenter lägger i genomsnitt 43 procent eller 4 700 kr på boendekostnader. För hela befolkningen är det 26 procent.

I SFS egna rangordning av studentstäder i Sverige ser rangordningen annorlunda ut. Årets Studentstad är Malmö. Motiveringen från SFS är till skillnad från Studentum att staden gjort mycket för studenternas studie och levnadsmiljö. Att praktikplatser finns i Stockholm väger inte lika tungt i deras mätning.

Mellan 1999 och 2021 har Stockholm aldrig vunnit Sveriges Förenade Studentkårers pris.

"Det leder bara till ond bråd död och psykisk ohälsa"

Nyheter Kommunpolisen Tony Bengtsson om unga som är fast i gängkriminalitet

Ny vår för medierna

Radio Hör medieexpert prata om de ökande vanorna

Trafikverket: "minskar risken att omkomma med 40 procent"

Nyheter Trafiken förändras – förr var inte riskettan ett krav.

Palestinsk poet om frihet och fångenskap

Aktivism Dareen Tatour skriver om sitt liv med ockupationen.

Sommaren snart här

Väder Meteorologen Linnea Rehn berättar om läget för sommaren.

Parkeringsgarage ska bli bostäder

Lokalt "Vi såg en bra möjlighet att tillföra bostadsrätter på den platsen".