“Det känns viktigt att komma ut på arbetsmarknaden”

Pandemin har gjort det svårt för ungdomar att få sommarjobb. Men på Slätta SK i Falun blomstrar sommarjobben. Fotbollsskolan har fått fler anmälningar än någonsin. Bidrag från kommunen gör att klubben kan anställa fler ungdomar.

– Det är en jättebra möjlighet för de som har svårt att få jobb privat, säger Matilda Ängsås, 17.

Maja Lennartsson, Moa Östfjord och Matilda Ängsås är tre av ledarna på fotbollsskolan.

Ett sommarjobb kan vara första steget in på arbetsmarknaden. Ett steg som för många snarare är ett kliv just nu. I år erbjuder Falu kommun över hundra färre sommarjobb än vanligt.

Pandemin gör också att fler har semester på hemmaplan. Slätta SK har sett en tydlig följd av det.

– I år har vi rekordmånga anmälda till fotbollsskolan. Det ger oss möjligheten att anställa fler vilket är superkul, säger Jon Moberg.

Jon Moberg är glad att fotbollsskolan växer. Det ger fler ungdomar möjligheten till sommarjobb.

Sedan ett par år tillbaka får de bidrag av kommunen när de anställer ungdomar mellan 16 och 19 år.

– I och med pandemin har möjligheterna för ungdomar blivit mindre. Därför är det jättekul att vi kan ge dem chansen, säger han.

Maja Lennartsson,18, och Moa Östfjord, 18, har fixat sommarjobb. Men att det blivit svårare att få jobb har märkts.

Maja Lennartsson och Moa Östfjord ska jobba på fotbollsskolan för andra året i rad.

– Det är jättetufft. För min del har det inte varit så svårt, men många av mina kompisar har haft jättesvårt att hitta jobb, säger Moa Östfjord.

De är överens om varför det känns viktigt att jobba. Att tjäna sina egna pengar. När konkurrensen om jobben hårdnar finns också en oro inför framtiden.

– Tiden går så fort. Att spara pengar känns jätteviktigt nu. Det blir mer påtagligt ju äldre man blir. Hade jag inte fått sommarjobb i år hade jag nog gått runt med en klump i magen, säger Maja Lennartsson.

– För mig känns det viktigt att komma ut på arbetsmarknaden. Vi tar ju studenten nästa år. Då vill man inte stå utan jobb, säger Moa Östfjord.

Matilda Ängsås ser fram emot att jobba med barn och hjälpa dem att utvecklas.

Matilda Ängsås,17, är glad att få jobba på fotbollsskolan.

– Har man inte haft något jobb tidigare är det svårt att hitta det, speciellt i år. Det här ger ju fler ungdomar en möjlighet att få jobb om man har svårt att få det privat, säger hon.