Han köpte aktier – sen rasade priset

I början av januari steg priset på aktier i företaget Gamestop i rekordfart. Natan Åberg, 22, var en av svenskarna som köpte när aktien var som mest omtalad – och som förlorade pengar när värdet störtdök.

Natan Åberg hörde talas om Gamestop i slutet av januari i år, i samband med att företagets aktier uppmärksammades på sociala medier. Riskkapitalister hade länge satsat pengar på att företaget skulle sjunka i värde, men på nätforumet Reddit gick investerare ihop för att tillsammans få aktien att stiga. Natan tyckte att aktionen lät intressant.

– Stämningen var ju att det här var något större än bara en vanlig investering. Det drevs av unga och var en sorts folkrörelse, och då ville man ju gärna vara med.

Strax efter att han investerat började aktievärdet sjunka i snabb takt. Natan funderade på att sälja, men på olika webbforum hetsade användare varandra att behålla sina aktier.

– När man väl har investerat är det lätt att man låser in sig i en filterbubbla där man sorterar bort allt som talar emot ens investering, säger han.

När Natan slutligen sålde sina aktier hade han förlorat omkring 4000 kronor. Han väljer att se det som en lärdom inför kommande investeringar.

– I efterhand kan jag ju känna att jag hade kunnat göra något roligare för pengarna.

Moa Langermark är sparekonom på Avanza, den digitala handelsplattform där en stor del av dagens aktiehandel sker. Under Gamestop-ruschen valde Avanza att informera om riskerna med investeringen i sina egna kanaler, eftersom man vill styra kunderna mot ett långsiktigt sparande. Moa Langermark säger att företaget tidigt märkte av ett ökat intresse kring företaget, och att många av köparna var unga.

– Unga tenderar att välja en högre risk, samtidigt som det oftast handlar om mindre summor, det såg vi också i samband med Gamestop.

Hennes råd till unga på börsen är att läsa på ordentlig innan en investering:

– Gör din hemläxa: Skaffa företag som du tror på och förstår, och som du kan hänga med i. Orkar man inte det kanske fonder är ett bättre alternativ.