Uppgifter granskas - hur dog Dag Hammarskjöld?

Dag Hammarskjöld var generalsekreterare i FN från 1953 fram till hans död 1961.

Dag Hammarskjöld dog 1961 när ett svenskt flygplan kraschade i afrikanska Ndola (nuvarande Zambia). Nu granskar regeringen gamla uppgifter om hur det gick till när FN:s generalsekreterare och 15 andra personer miste livet.

– Det är angeläget att gå vidare med för att få veta vad som hände, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder.

Den tidigare ambassadören för Utrikesdepartementet (UD), Mathias Mossberg, har fått i uppdrag av regeringen att ta fram all information om kraschen som UD har i sina arkiv, skriver DN.

Enligt tidningen har UD tillgång till dokument som visar att man redan på 1970-talet kände till att en belgisk stridspilot orsakade kraschen som dödade Hammarskjöld. Enligt uppgifterna blev även dåvarande statsministern Olof Palme informerad.

I dokumenten framkommer det att den belgiske legosoldaten, som kallas “Beukels”, erkände att han och en annan pilot fick order om att tvinga det svenska FN-planet ur kurs för att landa på en annan än den tänkta platsen. Soldaten sköt då ett varningsskott som skadade planet så mycket att det störtade.

Den svenska kabinettssekreteraren Annika Söder säger till DN att flera frågor nu väcks kring tidigare utredningar och hur UD hanterat den information som man haft i 40 år.

– Det är angeläget att gå vidare med, både för att få reda på vad som hände på 70-talet och 90-talet och för att få reda på vad som hände vid kraschen på 60-talet, säger Söder.

Teorin om den belgiske soldaten är en av många som lagts fram genom åren. Andra utredningar har kommit fram till att kraschen berodde på misstag från de svenska piloterna.

Fakta Dag Hammarskjöld

Från: Uppsala

Född: 29 juli 1905.

Död: 18 september 1961.

Ämbetsman, FN:s generalsekreterare 1953-1961, ledamot Svenska Akademien 1954-1961, statssekreterare Finansdepartementet och Utrikesdepartementet.

Källa: ne.se

"Det leder bara till ond bråd död och psykisk ohälsa"

Nyheter Kommunpolisen Tony Bengtsson om unga som är fast i gängkriminalitet

Ny vår för medierna

Radio Hör medieexpert prata om de ökande vanorna

Trafikverket: "minskar risken att omkomma med 40 procent"

Nyheter Trafiken förändras – förr var inte riskettan ett krav.

Palestinsk poet om frihet och fångenskap

Aktivism Dareen Tatour skriver om sitt liv med ockupationen.

Sommaren snart här

Väder Meteorologen Linnea Rehn berättar om läget för sommaren.

Parkeringsgarage ska bli bostäder

Lokalt "Vi såg en bra möjlighet att tillföra bostadsrätter på den platsen".